Fermierii nu au cu ce lucra
Economic 9 iunie 2022, 15:17 | 827

Agricultorii stau fără motorină, în plină vară. Secerișul poate fi compromis, spun fermierii. ”Este un deficit de motorină, iar ANRE induce lumea în eroare”, a reacționat expertul Sergiu Tofilat la anunțul autorității de reglementare, precum că stocurile de carburanți sunt suficiente. ANRE anunță că a inițiat astăzi controale spontane la stațiile unde lipsesc unele tipuri de carburanți.

ALEXANDRU BRÂNZĂ, reprezentant al Asociației ”Forța Fermierilor”: "Ieri, nici stațiile PECO nu mai vindeau motorină, nici în butoaie, nici în canistre, pentru că nu mai aveau rezerve. Asta este realitatea. Stațiile nu vând decât în rezervor. Suntem nevoiți să stăm cu butoaiele în portbagaj, ca să nu ne vadă prin camerele video de la stații, ca să ne alimentăm. Parcă o furăm, nu o cumpărăm."

Potrivit specialiștilor, în condițiile actuale, în care lanțurile de aprovizionare cu motorină sunt afectate de războiul din Ucraina, reglementarea prețurilor la carburanți este inoportună.

SERGIU TOFILAT, expert în domeniul energetic: "Nu este motorină în stocuri, este un deficit. ANRE să discute cu petroliștii și să nu inducă lumea în eroare. Uitați-vă ce rânduri sunt la vamă. Camioane, zeci de km de rânduri. Este o problemă de logistică. În loc compania petrolieră să facă două trei curse pe săptămână, ea face o cursă în două săptămâni. Multe companii petroliere nu au motorină la propriile stații. Eu tare sper că Guvernul nostru și Guvernul României vor găsi o soluție, pentru a debloca situația la vamă."

VICTOR PARLICOV, expert în domeniul energetic: "Pe piața regională este un deficit legat de războiul din Ucraina, lanțurile logistice sunt tăiate, motorina stocată un Ucraina devine țintă militară, depozite întregi sunt distruse. Dacă motorină nu ajunge, iar cei din Ucraina sunt gata să achite prețuri nebune pentru ea, de ce credeți că motorina va merge pe o piață ca a Republicii Moldova care este plafonată și reglementată?"

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că a inițiat controale inopinate la benzinării, la care lipseau unele tipuri de carburanți.

ANRE DESPRE CONTROALELE LA STAȚIILE PECO: "În contextul informațiilor apărute în spațiul public, ANRE a inițiat un șir de controale inopinate la unele companii petroliere, pentru a stabili cauza lipsei unor tipuri de carburanți la anumite stații de alimentare, în special, motorină. Inspectorii ANRE urmează să contrapună informațiile obținute de la stațiile de alimentare cu datele privind stocurile de la depozitele companiilor petroliere."

ANRE susține că pentru a facilita logistica aprovizionării cu carburanți a fost instituit un mecanism zilnic de raportare, de către importatorii de produse petroliere, a informațiilor privind autocisternele care staționează la vamă, pentru a putea găsi măsuri rapide de fluidizare a traficului de produse petroliere.

Opinia ta contează. Comentează!