Scheletul clădirii de la intersecția străzilor Vasile Alecsandri și 31 August este aproape gata
Social 26 septembrie 2022, 19:40 | 2460

Vestita casă cu „bătrânii la geam”, din centrul Chișinăului, ar fi fost demolată ilegal. Proprietarul deține doar autorizație de reconstrucție, nu și de demolare, iar Agenția pentru Supraveghere Tehnică a cerut anterior sistarea lucrărilor, afirmă unii consilieri municipali. De partea cealaltă, constructorul spune că acuzațiile sunt nefondate.

Clădirea albastră, pe care toată lumea o știa că are „bătrâni la geam”, de la intersecția străzilor Vasile Alecsandri și 31 August, era o casă individuală, datată de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aceasta era inclusă în registrul monumentelor locale.

ZINAIDA POPA, vicepreședinte, fracțiunea PAS din CMC: "Ceea ce este interesant este că anume Ivan Ceban, cel care umbla cu ridicarea gardurilor, anume el a votat în Consiliul Municipal, pe când era consilier, să fie exclusă din registrul monumentelor istorice anume această casă."

După aceasta, Consiliul Național al Monumentelor a emis o autorizație de reconstrucție pentru clădire, dar aceasta a fost ștearsă de pe fața pământului. În iulie curent, Ministerul Culturii a solicitat inspectarea șantierului și verificării corespunderii lucrărilor executate, conform documentației de urbanism.

DUMITRU IVANOV, consilier PAS în CMC: "AST a constatat că are loc o demolare ilegală, fără a avea vreo autorizație de demolare, care este prevăzută expres în legea 163 art.1 alin.2 și nu s-a respectat documentația de urbanism. S-a constatat că construcția e abuzivă în zonă protejată, ceea ce e o încălcare flagrantă."

Astfel, Agenția pentru Supraveghere Tehnică a solicitat sistarea lucrărilor de construcție.

ZINAIDA POPA, vicepreședinte, fracțiunea PAS din CMC: "Cum oare peste noapte poate să dispară o casă de locuit sau o construcție? Cum de fapt reconstruirea unei clădiri este egală cu demolarea și de fapt de când demolarea reprezintă reconstrucția unui obiect?"

Lucrările continuă însă. Scheletul clădirii este aproape gata. Proprietarul afirmă că acuzațiile celor de la PAS sunt niște aberații.

ALEXANDRU SAVA proprietarul clădirii: "-S-au făcut lucrări legale de consolidare și alte lucrări necesare pentru o reconstrucție. -Cum a fost posibilă demolarea totală a clădirii, dacă dvs ați avut doar certificat de reconstrucție a clădirii? -Reconstrucția presupune implementarea tuturor măsurilor pentru a deservi această clădire conform tuturor normativelor, adică o exploatare durabilă."

Am solicitat și opinia primarului de Chișinău, Ion Ceban. Purtătorul de cuvânt al acestuia ne-a declarat că Ceban ”nu comentează declarațiile și acțiunile politice a PAS, care ar fi făcute pentru a distrage atenția oamenilor și pentru a-și face capital politic”.

În luna iulie curent, Ministerul Culturii declara că nu a dat aviz în privința clădirii, care a fost demolată recent. Potrivit instituției, bunul imobil este parte componentă a nucleului istoric al Chișinăului, fiind înscris în Registrul monumentelor ocrotite de stat. Astfel, în cazul desființării monumentelor de istorie, pentru a fi obținută autorizația de demolare, Ministerul Culturii ar fi trebuit să fie consulat, lucru care nu s-ar fi întâmplat. Tot în iulie curent, Primăria anunța că toate actele permisive au fost emise în conformitate cu legile în vigoare.

Amintim că acum un an, primarul Ion Ceban anunța că declară luptă construcțiilor ilegale și impune moratoriu pe construcțiile din centrul istoric al Chișinăului.

ION CEBAN, primar: "Introducem moratoriu pe construcțiile în zona centrală a Chișinăului. Îmi asum că nu va fi emisă nicio autorizație de construcție și niciun certificat de urbanism pentru zona istorică a Chișinăului."

Instituirea moratoriului nu a ajuns să fie votată în Consiliului municipal Chișinău. Nici PSRM, pe atunci colegii de partid ai lui Ion Ceban, nu au votat pentru moratoriu.

Opinia ta contează. Comentează!