Andronachi, supărat pe Dragalin
Justiţie 16 august 2023, 19:47 | 466

După ce șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a criticat eliberarea lui Vladimir Andronachi din arest la domiciliu, sub garanție personală, fostul deputat PD a remis presei o reacție publică. Andronachi spune că nu a intenționat niciodată să se eschiveze de la urmărirea penală, iar abuzurile pe care le-ar fi comis autoritățile vor fi examinate la CEDO. Pe de altă parte, șefa statului, Maia Sandu, a declarat că eliberarea fostului deputat trezește mai multe semne de întrebare, iar sistemul judecătoresc trebuie curățat de persoanele corupte.

După ce a refuzat în repetate rânduri să răspundă la întrebările jurnaliștilor referitoare la cauza penală în care este vizat, Andronachi a venit acum cu unele precizări într-o scrisoare expediată presei.

DECLARAȚIILE LUI VLADIMIR ANDRONACHI: "În contextul declaraţiilor procurorului–şef al Procuraturii Anticorupţie despre o eventuală eschivare şi presupunere că „voi fugi” din ţară, vin cu unele precizări. În ziua înmânării citației soției, eu eram bolnav de COVID, fiind în stare gravă, și nu am putut să fiu fizic prezent la instituția de urmărire penală. Despre acest fapt, cu anexarea dovezilor corespunzătoare, a fost informată instanța de judecată și procurorul de caz. Cu regret, instanța de judecată a neglijat dovezile imposibilității prezentării mele, aplicându-mi arest preventiv. În luna noiembrie 2022, din proprie inițiativă, mă întorceam în Republica Moldova, însă am fost răpit de către autoritățile Ucrainei și predat autorităților din Moldova."

În același comunicat trimis presei, Andronachi a spus că a înregistrată o plângere la CEDO și a invocat mai multe nereguli admise, inclusiv dreptul la la apărare.

DECLARAȚIILE LUI VLADIMIR ANDRONACHI: "Declar cu toată responsabilitatea că voi apărea în fața organelor de drept și a instanței de judecată ori de câte ori voi fi citat. Am primit sprijin din partea unor oameni demni de încredere, care, la rândul lor, au încredere în mine şi au garantat prin reputaţia proprie că eu nu voi fugi din ţară. În situaţia în care va fi necesar să plec în afara ţării, în scopuri personale, voi informa instanţa de judecată şi voi anexa înscrisurile confirmative."

La final, fostul deputat PD acuză autoritățile că în cazul său se face justiţie televizată. Reacția lui Andronachi vine după ce, acum două zile, în cadrul unei conferințe de presă, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a criticat eliberarea din arest la domiciliu, sub garanție personală, a lui Vladimir Andronachi. Dragalin a subliniat că măsura potrivită pentru Vladimir Andronachi este arest preventiv și că acum există un risc foarte mare că aceasta se va eschiva și nu se va prezenta la ședințele de judecată. Totodată, șefa statului, Maia Sandu a subliniat că eliberarea lui Adronachi, sub garanții personale, trezește multe semne de întrebare.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Instituțiile responsabile trebuie să ia atitudine, dar evident este o decizie care trezește multe semne de întrebare și care confirmă încă odată că justiția noastră nu se poate curăța singură, nu vrea să facă lucrurile după lege. Dar asta nu înseamnă că noi o să cedăm acestor încercări și acestor abuzuri. O să insistăm pe curățarea sistemului de judecători și procurori care încalcă legea și sunt de partea corupților."

Fostul deputat Vladimir Andronachi, un apropiat al șefului PD, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 în Ucraina și extrădat în aceeași zi polițiștilor de frontieră moldoveni. Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”. În dosarul „Metalferos”, Andronachi este acuzat de crearea unui grup criminal organizat, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în timp ce în dosarul fraudei bancare, acesta este învinuit că, alături de alte persoane, a simulat încheierea unui contract de investiții în reconstrucția unui imobil cu Banca de Economii. Ei ar fi sustras astfel din conturile băncii 32 de milioane de lei. Andronachi pledează nevinovat.

Opinia ta contează. Comentează!