Pentru multe școli din Republica Moldova, procurarea unei table digitale este o realizare din domeniul fantasticului
Jurnalul Săptămînii 27 noiembrie 2022, 02:55 | 1062

„Fă rai din ce ai”! Acesta este sloganul folosit de ani buni în mai toate școlile din Republica Moldova. Fiecare leu este socotit! Bani nu sunt niciodată suficienți, iar procurarea unei table digitale sau a unui proiector este o realizare din domeniul fantasticului. /// În timp ce toate statele dezvoltate privesc educația ca pe o investiție în viitor și alocă bani grei în acest sens, școlile din Republica Moldova stau cu mâna întinsă. /// Practic toate instituțiile de învățământ, pe care le-am vizitat, se confruntă cu deficit de buget de sute de mii de lei. Banii pe care îi primesc le ajunge strict pentru întreținerea clădirilor și salariile profesorilor. Unii directori ne-au mărturisit că au avut la dispoziție cel mult cinci mii de lei pentru a se pregăti de noul an școlar. În continuare urmăriți un reportaj de autor din cadrul campaniei „Moldova, hai la școală!”.

NINA IURCEAC directorul gimnaziului, satul Caracui: "Dar noi nici nu avem de unde economisi. Pur și simplu nu mai putem economisi. Iată aceleași dulapuri, aceleași mese, scaune. Nu e schimbat nimic. Chiar este o sală de clasă unde totul e vechi, doar ne-am permis să schimbăm tabla, în toate sălile sunt noi."

În timp ce în alte școli elevii au ore de robotică, mândria cea mai mare a gimnaziului din satul Caracui, raionul Hâncești, sunt... niște table. Școala există din 1976, iar de atunci nu a avut parte de nicio renovare capitală. Cu un buget anual de doar 2,7 milioane de lei, directorul instituției numără fiecare bănuț.

NINA IURCEAC directorul gimnaziului din s. Caracui: "Două milioane au fost pentru salariu. Ne-au rămas vreo 800 de mii pentru a le repartiza pentru întreținerea instituției. Doi ani la rând nu am putut să procurăm o carte în bibliotecă!"

Într-o școală săracă ca cea din Caracui totul e vechi și uzat. În sala de sport, utilajele sunt reparate cu bandă adezivă, iar mingile - cusute.

NINA IURCEAC directorul gimnaziului din s. Caracui: "Câțiva ani am alocat trei-patru mii. În anul 2022 nu am putut să alocăm niciun leu pentru inventar sportiv."

La calcularea bugetului instituțiilor de învățământ este folosită o formulă specială. De exemplu, în gimnaziul din Caracui învață 130 de copii, iar pentru fiecare instituția primește în jur de 13 mii de lei. Banii ar trebui să acopere costurile unui an de studiu pentru un elev, dar întrucât școală e mică și elevi sunt puțini, banii sunt insuficienți. Nici la ajutoare din exterior nu prea pot apela.

NINA IURCEAC directorul gimnaziului din s. Caracui: "Școlile mici mai au un minus mare - din lipsa copiilor nu putem participa în proiecte. Există o limită, nu mai puțin de 250 de copii în școală să fie pentru a participa la un proiect sau altul. Participăm în proiecte mici, dar acestea ne aduc venit de o mie de lei, patru mii de lei..."

În fiecare an, gimnaziul este practic salvat de la închidere. Profesorii se pensionează, elevi sunt din ce în ce mai puțini, iar costurile de întreținere cresc. Pentru a mai economisi, etajul trei al clădirii a fost închis și nu se mai încălzește. Iarna, toți banii se duc pe facturi.

NINA IURCEAC directorul gimnaziului din s. Caracui: "Anul trecut, practic, nu ne-a rămas nimic, dacă e să fiu sinceră cu dvs. Am avut cinci mii repartizate pentru procurarea materialelor pentru reparația curentă. Încă cinci mii pentru materiale de uz casnic, rechizite de birou, toate cele necesare. Dacă se vor scumpi gazele iar și va fi o iarnă mai geroasă, dacă va fi necesar să mărim consumul de gaze, nu știu dacă vom face față."

Dar să nu credeți că în școlile mai mari totul e perfect.

Cei 467 de elevi care învață la Liceul „Luceafărul” din Vulcănești se cam îmbulzesc. Și asta pentru că instituția se află în clădirea unei... grădinițe.

Ca să creeze locuri pentru elevi, încăperile sunt unite și lărgite. Până și sala de festivități este folosită pe post de clasă.

SERGIU CHILIMICENCO directorul Liceului „Luceafărul”, Vulcănești: "Este ocupată de o clasă... -Nu aveți suficiente încăperi? -Da. Nu încăpem aici. Problema asta nu știu când se va soluționa. E un vis al nostru să avem școală. Toți au școală. Noi parcă suntem școală, dar avem clădire de grădiniță. Cum nu am fi încercat să facem clase, oricum e grădiniță. E proiectat ca grădiniță. Nu putem."

De săli muzicale, laboratoare pentru chimie sau fizică, nici vorbă. Chiar și toaleta liceului e afară. Pentru a putea hrăni copiii, două săli de clasă au fost transformate în cantină.

SERGIU CHILIMICENCO directorul liceului „Luceafărul”, Vulcănești: "Cum altfel nu știu. Cumva trebuie de soluționat întrebarea..."

Iar sala de sport se află într-o încăpere mică, în care nici măcar o singură clasă nu reușește să-și facă loc.

SERGIU CHILIMICENCO directorul liceului „Luceafărul”, Vulcănești: "A fost cazangerie. Din cazangerie am făcut sală sportivă. -Copiii reușesc aici doar câte o clasă să facă sport? -Încep gimnastica aici, mai departe afară."

Și asta în timp ce tot mai mulți părinți își aduc copiii aici, pentru că în altă parte nu mai unde să învețe în română. În toată autonomia găgăuză există doar două licee cu predare în limba română. Timp de un an, numărul elevilor a crescut cu 100, iar încă mulți alții au fost refuzați.

SERGIU CHILIMICENCO directorul liceului „Luceafărul”, Vulcănești: "Statul nu reacționează la acest moment. De ce nu suntem noi în stare să construim o școală? Nu pot să răspund la această întrebare."

Cu un buget de 6,5 milioane de lei, directorul nici nu visează la o eventuală extindere a școlii. Preferă să investească banii în calitatea studiilor. Astfel, multe clase au deja table digitale.

Dezvoltarea școlii este posibilă doar datorită creditelor din străinătate sau a sponsorilor. Până și reparația acoperișului este plătită de guvernul Statelor Unite. Banii primiți din bugetul Republicii Moldova ajung numai pe cheltuieli curente.

SERGIU CHILIMICENCO directorul liceului „Luceafărul”, Vulcănești: "Posibil că tot ce am avut la dispoziție pentru materiale didactice, o să cheltuim pe gaz și energie electrică. Noi ne putem descurca cu cheltuieli de azi pe mâine. Ceva strategic, nu putem."

Unele școli sunt mai norocoase și beneficiază de proiecte mari pentru că au mulți elevi. Astfel, 160 de instituții au fost selectate, în bază de concurs, în cadrul proiectului „Reforma învățământului în Moldova” și au fost dotate cu aparate și materiale moderne, necesare pentru experimente și lucrări practice, dar și cu săli de clasă bine amenajate. O astfel de școală a fost inaugurată recent la Glodeni.

Datorită proiectului, 575 de copii vor putea să beneficieze de studii de calitate.

Au fost renovate toate sălile de clasă, cantina, laboratoarele și sala de sport.

Reparația a costat în jur de cinci milioane de lei, bani oferiți de Banca Mondială, Guvernul Republicii Moldova, Consiliul raional Glodeni și două județe - Bistrița-Năsăud și Prahova.

LILIA LEUCĂ directorul Liceului „Vasile Coroban”, Glodeni: "Noi am primit trei milioane de lei pentru a dota instituția cu mobilier nou, tehnologii, aparataj. Totul este nou în instituție."

Am încercat să aflăm ce planuri de modernizare a școlilor ar avea Ministerul Educației și de ce instituțiile beneficiază de bugete insuficiente chiar și pentru cele mai simple necesități, dar după aproape trei săptămâni de așteptare, responsabilii ne-au declarat că nu au timp pentru a discuta cu reporterul Jurnal TV. Anterior, Guvernul anunța că circa 100 de instituții de învățământ vor fi modernizate în anii 2022-2023, în cadrul Programului național „Satul European” și vor primi resurse financiare pentru schimbarea geamurilor, termoizolarea fațadei și a acoperișului, instalarea sistemelor energetice și alte lucrări.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie