Petiție pentru simplificarea examenului
Social 10 aprilie 2024, 19:46 | 581

Mai mulți elevi din clasele a XII-a din Chișinău au lansat o petiție prin care cer reducerea nivelului de dificultate al examenului de Bacalaureat la matematică, profilul real. Inițiativa vine ca urmare a susținerii pretestării, pe 1 aprilie curent. Tinerii spun că nivelul actual al examenului este inaccesibil pentru mulți elevi din licee, colegii și centre de excelență. Timp de șase zile, petiția a adunat peste o mie de semnături. Responsabilii de la Ministerul Educației spun că sunt deschiși dialogului.

Profesoara de matematică Svetlana Bednîi din Dondușeni spune că pre-testarea la matematică, profil real, e „un test cu multe nuanțe capcană”. Referitor la petiție, Svetlana Bednîi spune că este o încercare de a rezolva problema pe cale democratică și ar putea reuși.

SVETLANA BEDNÎI, profesoara de matematică, Dondușeni: "Consider că pretestarea a corespuns cerințelor curiculare și programei școlare în curs. Dar a avut un nivel de dificultate mai ridicat de cât testele din anii precedenți de când a fost modificat testul de bac conform curiculei din anul 2019. Precum au spus și proprii mei elevi, testul este rezolvabil pentru nota cinci-șase, dar este dificil pentru a fi pentru o notă de opt-nouă și aceasta au spus-o și elevii dintr-o clasă ambițioasă, unde mulți au medie de peste nota opt."

Ministrul Educației, Dan Perciun, spune că pretestarea la matematică din acest an este comparabilă cu cea din anii precedenți. Totodată, ministerul este deschis dialogului.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: "Din informația furnizată de către agenție, dificultatea este comparabilă cu cea în anii precedenți. Rata de promovare la matematică în cazul celor care absolvesc un liceu, nu ne referim la cei care învață în colegii, este destul de înaltă, în creștere în ultimii ani. Ceea ce vorbește despre faptul că elevii reușesc să facă față rigorilor. Dar după cum spuneam, suntem foarte deschiși să ne întâlnim și să discutăm cu ei."

Dan Perciun a mai spus că ministerul va studia argumentele invocate de grupul petiționar. Elevii și dascălii sunt așteptați la Ministerul Educației și la Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare unde vor putea discuta subiectele adiționale legate de dificultatea examenului de BAC.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie