Republica Moldova și Ucraina au semnat un memorandum în domeniul securității energetice
Economic 13 decembrie 2019, 22:48 | 1612

Un memorandum privind cooperarea in domeniul furnizarii gazelor naturale a fost semnat astazi intre Ministerul Economiei si Infrastructurii Republicii Moldova si Ministerul Energeticii si Protectiei Mediului din Ucraina. Documentul a fost semnat la Chisinau, in cadrul celei de-a 17-a sedinte a Consiliului Ministerial al Comunitatii Energetice.

Amintim că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este gata să împrumute Republicii Moldova 50 de milioane de dolari pentru achiziționarea rezervelor de gaze naturale pentru aprovizionarea timp de o lună în cazul unei situații excepționale. Un aranjament financiar în acest sens a fost semnat acum două zile de premierul Ion Chicu și directorul general al BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone. Este vorba despre un scenariu de rezervă în cazul în care Federația Rusă și Ucraina nu vor ajunge până la sfârșitul acestui an la un numitor comun privind tranzitul gazului rusesc. Astfel, cu banii de la BERD Republica Moldova va putea primi gaze naturale prin culoarul transbalcanic.

Amintim că asupra acestui proiect de asistență se lucrează din luna septembrie, inițiator al discuțiilor fiind Guvernul Maiei Sandu. 

Opinia ta contează. Comentează!