Image-Description
Ora Expertizei | Schemele off-shore sunt folosite, în prezent, în toate domeniile din R.Moldova
Economic 8 octombrie 2019, 09:41 | 1602

În Republica Moldova nu există domeniu în care să nu fie folosite scheme off-shore, bugetul fiind prejudiciat din această cauză cu importante sume de bani de care ar trebui să beneficieze. Afirmația a fost făcută de comentatorul politic și economic Victor Ciobanu, în emisiunea „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, în care s-a discutat „legea deoffshotizării”, votată de Parlament săptămâna trecută în prima lectură.

În opinia analistului, acest proiect de lege ar trebui extins foarte mult.

„Concesionările, privatizările sunt importante, achizițiile publice deja constituie o arie bună de interes, dar eu aș vrea să merg mai departe. (...) Pot să vă spun că toți petroliștii noștri lucrează prin scheme off-shore și noi ani de zile vorbim că ANRE nu poate să vadă decât prețul la hotar și noi o să discutăm despre asta ani de zile”, spune el.

De o părere similară este și fostul șef al Agenției Servicii Publice, Igor Grigoriev, care crede că proiectul ar trebui să reflecte și problema finanțării partidelor și a mass-media din R.Moldova.

„Noi nu trebuie să uităm că partidele politice au fost și sunt finanțate inclusiv din surse off-shore. De asta s-a uitat”, a menționat fostul șef al ASP.

În opinia acestuia, problemă stă nu doar în sursele companiilor din off-shore, dar și în faptul că multe resurse financiare se ascund în companii de o zi, pentru că prin intermediul acestora se legalizează resursele cash. „Acest cash flow revine ulterior într-o companie de bună credință din Republica Moldova, la care poate să fie asociat și un off-shore, și, ulterior, banii se transferă în off-shore. Așa schemă este la „Metalferos”, potrivit lui Igor Grigoriev.

La rândul său, deputatul ACUM Vladimir Bolea a menționat că proiectul legii deoffshorizării stabilește restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni pentru persoane juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență.

„Când vorbim despre privatizări în Republica Moldova, mai ales în sectorul bancar, noi cunoaștem că până acum nu știm cine sunt acționarii la foarte multe bănci, dacă nu la majoritatea. Noi vorbim de securitatea financiară a statului și, în acest caz, este extrem de important ca noi, cetățenii, să cunoaștem despre ce este vorba”, susține parlamentarul.

Săptămâna trecută, Parlamentul a votat în prima lectură modificări în mai multe acte legislative (așa numita lege a deoffshorizării), care, potrivit autorilor, au scopul de a proteja sectorul public de riscuri de securitate din partea grupurilor infracționale locale și internaționale.

Opinia ta contează. Comentează!