Rusia s-a „deconectat cu succes” de la World Wide Web în timpul testării internetului său „suveran”, scrie Moscow Times
IT şi Ştiinţă 22 iulie 2021, 19:53 | 2012

Rusia s-a „deconectat cu succes” de la World Wide Web în timpul testării internetului său „suveran”, scrie Moscow Times. Kremlinul a promis înăsprirea controlului asupra internetului pe teritoriul rus, tentativele anterioare de deconectare de la rețeaua globală fiind neconcludente, notează sursa citată.

Noul test, desfășurat în perioada 15 iunie -15 iulie a verificat capacitățile de deconectare fizică a secțiunii ruse a internetului”, a anunțat televiziunea de știri RBC, citând o sursă din domeniul telecomunicațiilor. Testul „a urmărit să stabilească dacă 'RuNet' (n.r. numele dat de Rusia proiectului său de internet suveran) ar putea funcționa în eventualitatea unor perturbări externe, blocaje și alte amenințări”, a precizat sursa. „Deși rezultatul testării nu a fost încă evaluat oficial, datele preliminare arată că a fost un succes”, a afirmat o altă sursă anonimă pentru RBC.

Televiziunea rusă a relatat de asemenea că este așteptat ca rezultatele finale ale testului să fie anunțate în mod oficial pe 31 august.

Operatorul de stat Rostelecom, cele mai mari companii de telefonie mobilă din Rusia și proprietarul celei mai mari rețele de fibră optică din lume ar fi luat parte în testul de izolare a internetului. RBC a anunțat că testarea nu a părut să cauzeze căderi de internet pentru utilizatorii ruși. Aceste testări trebuie efectuate odată pe an, potrivit unei legi promovate de președintele rus Vladimir Putin în 2019, însă au fost amânate anul trecut din cauza pandemiei de COVID-19. În pofida amenințărilor venite de la Moscova în acest sens, experții și-au exprimat dubiile cu privire la capacitatea Rusiei de a se deconecta cu succes de la internetul global.

Opinia ta contează. Comentează!