Din cauza crizei din Moldova și a lipsei de bani, Ludmila Mazureac s-a văzut nevoită să plece peste hotare
Social 8 aprilie 2021, 20:17 | 8536

Din cauza sărăciei, s-a văzut nevoită să plece peste hotare pentru a putea asigura un viitor fiicei sale. Ludmila Mazureac a avut parte de multe greutăți, dar a reușit să le depășească. Descoperiți în continuare încă o poveste emoționantă spusă la emisiunea Cealaltă Basarabie de la Jurnal TV. Tot în această ediție, Leanca Grițcan a discutat și cu un cuplu, care dimpotrivă - a decis să revină definitiv acasă, după câțiva ani de muncă în Israel.

Ludmila Mazureac a încercat de câteva ori să ajungă peste hotare.

LUDMILA MAZUREAC, stabilită în Italia: "Am avut două tentative de a mă porni în Italia în anii 2000, 2003 care nu au dat succes. Mafioții care erau pe timpuri când ne purtau cu bani mulți au dat greș. Prima dată am fost pe sub trenuri, am trecut prin păduri, am fost închisă la al doilea etaj, am sărit de la al doilea etaj și m-am întors înapoi la Moldova."

A fost reținută în Ungaria și a stat două săptămâni în închisoare. A mai lucrat o vreme în Cipru, dar până în final tot în Italia a ajuns. În 2007, Ludmila se afla în Italia ilegal și a avut nevoie de câțiva ani ca-și perfecteze actele și să o poată aduce și pe fiica ei.

LUDMILA MAZUREAC, stabilită în Italia: "Cel mai mult a fost timpul 2 ani și 8 luni în care nu am văzut-o. O sunam și îmi spunea, mama, te rog încă un pic. A fost perioada în care am adus-o în Italia, strângeam fiecare factură de la telefon și le-a socotit. Mama, trei mii de euro ai cheltuit. Da, dragul mamei, am cheltuit trei mii de euro pe tine să vorbesc. A fost o perioadă foarte grea."

A muncit mult ca să-i poată oferi copilului ei strictul necesar.

LUDMILA MAZUREAC, stabilită în Italia: "Am simțit despărțirea și acum o simt. Am adus-o lângă mine, dar nu e lângă mine acum. A terminat în Italia cinci ani de școală, și-a găsit perechea. E în Germania acum, muncește în Germania. A fost greu și timpul care a fost lângă mine. Învăța la o școală privată, trebuia să plătesc lunar, plăteam chiria, plăteam școala, trebuia și de întreținere. Le uiți pe astea, important e că ai făcut ceea ce ai vrut pentru fată."

În cei aproape 15 ani de când se află în Italia, îngrijește de bătrâni. Italia i-a oferit posibilitatea unei vieți decente. Pentru asta, Ludmila a plătit însă cu ani de zile departe de cei dragi.

LUDMILA MAZUREAC, stabilită în Italia: "Cred că mi-a luat tot. Numai trăiesc. Mi-a luat tinerețea."

Ludmila rămâne deocamdată în Italia, dar spune că va veni o zi când își va strânge bagajul și se va întoarce definitiv acasă.

LUDMILA MAZUREAC, stabilită în Italia: "Cred că mi-a fost dor să mă întorc acasă, să ies la margine de sat unde am trăit desculță, să alerg. Cred că să pot, m-aș întoarce acum în sat. În Moldova cred că politica e mare și corupția asta să se mai strângă olecuță."

În cadrul emisiunii Cealaltă Basarabie a fost prezentată și istoria unui cuplu, care a decis să revină definitiv acasă, iar echipa de filmare a mers la Aeroport să-l întâmpine. Cristina nu și-a văzut mama de aproape trei ani.

Cristina Popescu a plecat în Israel acum șase ani. După ani munciți departe de copilul ei și trăind clipe grele printre străini, și-a cumpărat biletul într-o singură direcție, și-a strâns bagajul și a revenit acasă împreună cu actualul ei soț.

CRISTINA POPESCU: "Sunt niște emoții de nedescris. Emoții foarte, foarte mari pentru că am făcut pasul acesta într-o secundă. Ne-am luat valiza și am zis că gata, până aici, ne ducem acasă, nu mai vrem nimic."

VASILE BOGDAN, soțul: "Acuș avem trei ani de când nu am fost acasă, mi-e dor de fată și ne-am hotărât să venim pentru că e țara noastră."

În cei peste 6 ani locuiți în Israel, Cristina a descoperit că are o pasiune pentru gătit. Și-a lansat cu succes un canal pe YouTube.

CRISTINA POPESCU: "Pe pagina mea unde gătesc eu foarte multe vizualizări și like-uri."

Sunt determinați să rămână acasă după ce au învățat că greutățile de peste hotare nu au egal.

CRISTINA POPESCU: "Foarte greu pentru că departe de copii, departe de familie, ești într-o țară străină. Nimeni nu te așteaptă cu brațele deschise, acolo trebuie să muncești 24 din 24."

VASILE BOGDAN, soțul: "E foarte greu, e foarte greu, te duci la muncă, primești bani, dar cu gândul la casă tot timpul. Acolo suntem străini. - Ce v-a oferit Israelul în trei ani? - Loc de muncă, salariu bun."

CRISTINA POPESCU: "Peste hotare nu mai vreau să plec, dacă va pleca, va pleca soțul, dar eu mai mult nu mai vreau. M-am săturat de străinătate, de pâinea sărată."

Emisiunea Cealaltă Basarabie poate fi urmărită la Jurnal TV în fiecare zi de vineri, de la ora 22:00.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie