Image-Description
Dodon, despre aderarea la Uniunea Eurasiatică: Imposibilă fără renunțarea la Acordul de Asociere cu UE
Politic 10 septembrie 2019, 13:04 | 1995

Președintele Igor Dodon pare să fi abandonat, deocamdată, ideea aderării Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică. Aceasta ar fi imposibilă în condițiile existenței Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, iar discuțiile privind anularea lui ar declanșa „alte probleme”, a declarat Dodon într-o emisiune la NTV Moldova.

„Nu există alte variante, pentru că vin în contradicție. Iată statutul de observator, pe care îl avem acum, ne permite să păstrăm aceste acorduri. Și acest principiu de politică externă echilibrată, despre care am vorbit și pe care îl obținem sistemic, pas cu pas, și pe care vrem să-l implementăm, constă în a prieteni cu toți. Și acest lucru – a prieteni cu toți nu este atât de simplu”, spune Igor Dodon.

Referindu-se, în acest context, la discuțiile pe care le-a purtat la Chișinău cu John Bolton, consilierul pentru probleme de securitate națională al președintelui american Donald Trump, precum și a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, el a adăugat:

„Vă imaginați ce discuții am avut și cu unul și cu altul, pe fundalul a tot ceea ce se întâmplă. De asta, să devenim membrii Uniunii Eurasiatice, în condițiile existenței Acordului de Asociere, este practic imposibil”, a menționat șeful statului.

Întrebat dacă Republica Moldova ar putea să renunțe la Acordul de Asociere cu UE, Dodon a declarat că dacă încep astfel de discuții, „apar alte probleme”.

Pe de altă parte, deputați din arcul guvernamental, dar și din opoziția democrată, consideră că ideea de „politică externă echilibrată” promovată de președintele Dodon este, de fapt, o politică a dublelor standarde.

„Șeful statului vrea să aibă câți mai mulți parteneri inclusiv din Occident deoarece înțelege că finanțarea pentru Republica Moldova vine de acolo. Nu înțeleg ce înseamnă această politică externă echilibrată, pe mine mă deranjează aceste duble standarde din partea președintelui”, a declarat deputatul ACUM Dinu Plângău, într-o emisiune la TVR Moldova. Opinia sa este dublată de cea a vicepreședintelui Parlamentului, deputata PD Monica Babuc, care este de părere că nu poate fi vorba despre echilibru, judecând cel puțin din raportul vizitelor făcute de Dodon la Moscova și la Bruxelles.

Opinia ta contează. Comentează!