La București a venit secretarul general al NATO, care a fost întâmpinat la Palatul Cotroceni de către președintele României
Externe 28 noiembrie 2022, 19:45 | 393

Miniștrii de externe ai NATO vor căuta modalități de a sprijini în continuare Ucraina în fața invaziei rusești, dar și alte țări afectate, inclusiv Republica Moldova. Este declarația pe care a făcut-o în această seară la București secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, după o discuție cu președintele României, Klaus Iohannis.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "România, la rândul său, va continua să aducă o contribuție substanțială la apărarea colectivă a NATO și la consolidarea capabilităților Alianței acționând în continuare ca furnizor de securitate și stabilitate în regiune. Acest angajament se bazează pe măsuri concrete - în primul rând pe decizia de a crește cheltuielile naționale destinate apărării de la 2 la sută din PIB cât sunt acum, la 2,5 la sută din PIB începând chiar din anul 2023."

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Am discutat și despre războiul Rusiei în Ucraina. În contextul acestei agresiuni, NATO își întărește prezența de la Baltică până la Marea Neagră. Aici, la București miniștrii de Externe ai NATO vor căuta modalități de a sprijini pe mai departe Ucraina și de a face față presiunii în Bosnia Herțegovina, Moldova și Georgia."

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Am subliniat importanța unei susțineri sporite a Alianței atât pentru Ucraina, cât și pentru partenerii NATO cei mai vulnerabili din regiune – Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina. România va continua să ofere asistență multidimensională Kievului pe toate palierele. În aceeași măsură, după cum cunoașteți, depunem eforturi susținute în sprijinul Republicii Moldova pentru a depăși dificultățile de ordin social, economic și energetic generate de războiul din Ucraina."

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Nu putem să-l lăsăm pe Putin să câștige pentru că asta ar arăta altori lideri ca el că se pot atinge țeluri prin forță și ar fi o lume mult mai periculoasă pentru noi toți. Este, deci, pentru interesul nostru propriu de securitate să sprijinim Ucraina. "

Opinia ta contează. Comentează!