Uniunea Europeană și Marea Britanie încă pot ajunge la un acord post-Brexit
Externe 9 decembrie 2020, 17:29 | 1037

Uniunea Europeană și Marea Britanie încă pot ajunge la un acord post-Brexit, dar statele membre sunt pregătite să accepte lipsa unui acord, dacă va fi necesar. Berlinul are deplină încredere că Executivul comunitar va căuta să finalizeze negocierile post-Brexit, a declarat cancelarul Angela Merkel.

ANGELA MERKEL cancelarul Germaniei: "Avem multă încredere că mai există încă şansa unui acord. Nu cred că vom şti mâine dacă vom reuşi ori nu. Eu, cel puţin, nu pot promite acest lucru, dar continuăm să lucrăm."

Cancelarul a mai subliniat că Uniunea Europeană este pregătită pentru eşecul negocierilor, dar este importantă garantarea standardelor egale pentru companiile din Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

ANGELA MERKEL, cancelarul Germaniei: "Un lucru este clar: trebuie prezervată integritatea pieței interne. Trebuie să avem condiții de concurență echitabile, nu doar pentru momentul prezent, ci și pentru viitor și dincolo de asta."

Premierul britanic Boris Johnson se va întâlni miercuri seara la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un un ultim efort pentru finalizarea negocierilor pentru un acord post-Brexit.

MICHAEL GOVE ministrul de cabinet britanic: "Prim-ministrul a fost clar. În țara asta vom păstra standarde înalte și vom rămâne o țară suverană. Vrem să avem control asupra legilor, regulamentului nostru și a modului în care acționăm."

Principalele puncte de divergență la negocierile pentru un acord post-Brexit rămân legate de solicitările UE privind menținerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, stabilirea unor norme care să prevină concurența neloială din partea companiilor britanice pe piața europeană și crearea unui mecanism de soluționare a diferendelor în cadrul viitorului acord.

Opinia ta contează. Comentează!