Republica Moldova va beneficia de un nou ajutor din partea UE, în valoare de 60 de mil. de euro
Economic 15 decembrie 2021, 19:29 | 573

Acordul de finanțare între Comisia Europeană și Republica Moldova, în valoare de 60 de milioane de euro, a fost semnat astăzi, la Bruxelles, înaintea începerii summit-ului Parteneriatului Estic. Documentul a fost semnat de ministrul de Externe, Nicu Popescu, și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, în prezența președintelui Maia Sandu și a președintelui Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen. Asistența financiară este nerambursabilă și va intra în bugetul statului până la sfârșitul acestui an.

Suportul european de 60 de milioane euro este oferit pentru gestionarea crizei din sectorul energetic al Republicii Moldova, implicit pentru reducerea cheltuielilor din facturi a persoanelor cu venituri mici, în perioada iernii. Banii ar urma să fie folosiți și pentru consolidarea securității energetice.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Aș vrea să profit de această oportunitate, pentru a aduce mulțumiri instituțiilor UE pentru suportul care ne este acordat în timpuri bune și în timpuri grele. Ajutorul european este foarte important pentru agenda noastră de dezvoltare și vine ca un sprijin de solidaritate, atunci când avem mare nevoie de el."

Acest program de suport bugetar completează pachetul Uniunii Europene de Redresare Economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane euro, ce urmează a fi implementat în următorii trei ani. În cadrul vizitei la Bruxelles, Maia Sandu a avut o întrevedere și cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Cei doi oficiali au discutat despre planurile și prioritățile Republicii Moldova în 2022. Ulterior, șefa statului s-a întâlnit cu șeful diplomației europene, Josep Borrell. Discuțiile au vizat evoluțiile de securitate din regiune, precum și intensificarea cooperării Republicii Moldova cu UE la capitolul diversificării sursele de energie. Înainte de summit-ul Parteneriatului Estic, Maia Sandu a declarat, la Bruxelles, în cadrul unui interviu pentru agenția Reuters că ”Republica Moldova vrea să devină, într-o zi, membru al Uniunii Europene” și că ar prefera ca acest eveniment să se întâmple „mai devreme, decât mai târziu”.

Opinia ta contează. Comentează!