Unu din trei tineri din Republica Moldova nici nu învață, nici nu muncește
Social 15 octombrie 2020, 19:44 | 13308

Unu din trei tineri din Republica Moldova nici nu învață, nici nu muncește. Principala problemă este salariul. Tinerii spun că leafa aici este prea mică și pleacă peste hotare, unde sunt plătiți mai bine pentru același efort depus. Specialiștii în demografie vorbesc de o generație, care nu prea are dorință de a face carte.

VALERIU SAINSUS, conferențiar universitar ASEM, demograf: "Asta este o generație tânără, care este înafara atenției părinților. De cele mai multe ori, ei sunt acei care consumă dividentele trimise de părinții lor din migrațiune, dar pe de altă parte este și o generație necontrolabilă, ceea ce înseamnă că nu se pot integra nici pe piața muncii, nu au calificare, iar pe de altă parte nici dorința de a face carte."

În stradă, oamenii spun că este greu să obligi pe cineva să muncească, dacă nu vrea.

Tinderii spun că nu prea au de ales: lipsa locurilor de muncă bine plătite îi face să apuce calea străinătății.

Iar dintre cei care pleacă, puțini revin acasă.

VALERIU SAINSUS, conferențiar universitar ASEM, demograf: "Studiile noastre confirmă că, de fapt, din 10 plecați, doar unul se întoarce, cei care nu au rezistat într-o eventuală migrație. Nu veți putea să îmi aduceți niciun exemplu, în care țară a îmbătrânit în 4 decenii, ajungând la o limită critică a îmbătrânirii unde fără eforturi sociale, economice și demografice nu este posibil, pentru că gradul de îmbătrânire este mai mare de 20%."

Sursele principale de venit ale tinerilor sunt salariul și mijloacele financiare din partea părinților.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE