Jurnalul orei 17, 7 Septembrie
Jurnalul orei 17:00 7 septembrie 2022, 18:10 | 797

Prezentat de Vasile Luchianu

Ședință închisă la Guvern în legătură cu criza energetică și pregătirea pentru iarnă. Jurnal TV l-a surprins pe șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, la ieșirea din clădirea executivului. Potrivit lui, contractul cu Gazprom după 1 octombrie este incert, iar la ședința de la Guvern au fost analizate mai multe scenarii pentru perioada rece. Contactat telefonic după întrunire, ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a evitat să ne spună ce anume s-a discutat la ședință fără presă, precizând că „s-a mers exclusiv pe o hotărâre de Guvern din luna august”.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că va cere, până la sfârșitul acestei luni, autorității de reglementare în energetică o nouă majorare a tarifului. Acesta vrea 29 de lei pentru un metru cub de gaze fără TVA. Cu TVA inclus, ar însemna peste 31 de lei. O echipă Jurnal TV a întrebat astăzi oamenii dacă ar rezista economic în condițiile unui astfel de tarif. Unii au început a plânge. Pensionarii spun că pensia pe care o primesc le ajunge doar pentru pâine.

Șefa Guvernului, Natalia Gavrilița, a fost foc și pară astăzi la ședința executivului. Ea le-a spus miniștrilor că, la întâlnirea de ieri cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale, a fost informată că unii primari nici măcar nu știu la ce ocol silvic să se adreseze pentru a ridica volumul necesar de lemne pentru populație. Este o situație inacceptabilă în ajunului sezonului rece, susține Gavrilița. Șefa Guvernului i-a cerut explicații ministrului Mediului, Iuliana Cantaragiu, privind Linia verde destinată populației și autorităților implicate în procesul de achiziție a lemnelor. Aceasta întârzie să fie lansată, la fel ca și site-ul pe care urmau să fie anunțate stocurile de lemne disponibile.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie