Ministerul de Externe de la Chișinău a făcut lista prioritară a statelor, în care vor fi organizate curse aeriene charter spre Republica Moldova
Social 1 aprilie 2020, 16:31 | 1553

Ministerul de Externe de la Chișinău a făcut lista prioritară a statelor, în care vor fi organizate curse aeriene charter spre Republica Moldova, în următoarele două săptămâni. Este vorba despre Marea Britanie, Irlanda, Spania, Germania, Belgia, Polonia, Portugalia, Italia, Franța, Rusia, Olanda și Cehia. Potrivit ministrului de Externe, Oleg Țulea, la bordul aeronavelor vor fi admise doar persoanele care au statut de asigurat medical.

Potrivit procedurii de organizare a curselor aeriene de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova, cei care doresc să vină acasă de peste hotare trebuie să achite, prin intermediul sistemului guvernamental mpay.gov.md, 4.056 de lei drept prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Cetățenii trebuie să se înregistreze pe paginile de internet și facebook ale ambasadelor Republicii Moldova din țările în care se află.

OLEG ȚULEA, ministrul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe va întocmi listele pentru repatriere acordând prioritate studenților, persoanelor aflate la tratament medical, persoanelor care au necesitatea stringentă să se întoarcă în țară, persoanelor care nu mai au mijloace financiare ca să stea în țările de reședință actuală. Acest lucru deja a fost operat de către minister. Avem un număr enorm de mare de solicitări comunicate nouă.

Oleg Țulea a mai spus că, în baza listelor cu cetățeni venite de la ambasade, Autoritatea Aeronautică Civilă din Moldova va propune orarul curselor charter spre Chișinău, iar decizia finală va fi luată de Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit lui Țulea, în ultimele zece zile au fost organizate mai multe curse charter pentru a aduce de peste hotare cetățeni moldoveni aflați în dificultate. Cei mai mulți au fost aduși din Rusia - 840 de oameni. Din Franța - 660, din Marea Britanie - 398, din Ucraina - 355 și din Italia - 180. Oleg Țulea i-a îndemnat pe cetățenii Republicii Moldova să se informeze despre cursele charter organizate de stat doar pe paginile oficiale ale Guvernului și ale misiunilor diplomatice. Țulea a spus că autoritățile încearcă să repatrieze și cetățenii aflați și în țări mai îndepărtate. Bunăoară, mâine va ateriza la Chișinău un avion din Dubai, cu opt persoane la bord. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie