Comisia Europeană propune acordarea unui ajutor de 100 de milioane de euro ţării noastre
Economic 23 aprilie 2020, 20:22 | 1481

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un nou ajutor financiar urgent în valoare de 100 de milioane de euro. Banii vor fi disponibili sub formă de împrumut acordat în condiţii extrem de avantajoase. Astfel, Comisia Europeană vrea să susțină zece parteneri de extindere şi vecinătate, inclusiv țara noastră, în eforturile lor de a lupta cu noul tip de coronavirus. Propunerea urmează să fie votată de legislativul european și Consiliul Uniunii Europene.

În urma unei evaluări preliminare a necesităţilor de finanţare, din totalul de trei miliarde de euro, Comisia Europeană a propus ca fondurile să fie distribuite în următorul mod: Ucraina va primi un miliard 200 de milioane de euro, Tunisia - 600 de milioane, Bosnia şi Herţegovina - 250 de milioane, Iordania - 200 de milioane, Albania - 180 de milioane, Macedonia de Nord - 160 de milioane, iar Georgia - 150 de milioane. Câte 100 de milioane de euro vor fi alocate Republicii Moldova și Kosovo, iar Muntenegru va primi 60 de milioane.

DECLARAȚIA LUI VALDIS DOMBROVSKIS,, vicepreședinte al Comisiei Europene/sursa: ec.europa.eu

Susţinerea vecinilor noștri este esențială în această perioadă de criză pentru a menține stabilitatea în întreaga regiune. Ca parte a răspunsului global al Uniunii Europene la pandemia de coronavirus, trebuie să ajutăm țările vecine să amortizeze cel mai negativ impact al acesteia. (...)

DECLARAŢIA LUI PAOLO GENTILONI, comisar pentru Economie/sursa: ec.europa.eu

Solidaritatea europeană nu trebuie să se oprească la frontierele Uniunii noastre pentru că în această criză globală stăm sau cădem împreună. (...)

Propunerea Comisiei Europene urmează să fie votată de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene. Fondurile vor fi puse la dispoziție timp de un an sub formă de împrumuturi în condiții extrem de favorabile.

Acest proiect se înscrie în strategia „Team Europe”, răspunsul țintit al Uniunii Europene în susţinerea țărilor partenere în combaterea pandemiei de coronavirus. Recent, comunitate europeană a anunţat şi despre oferirea unui credit nerambursabil pentru ţara noastră în valoare de 87 de milioane de euro.

Opinia ta contează. Comentează!