Cer convocarea Parlamentului
Politic 29 mai 2020, 00:06 | 906

Socialiștii tergiversează intenționat votarea în Parlament a ultimelor proiecte privind condiționalitățile pentru obținerea noilor tranșe din ajutorul macrofinanciar oferit de Uniunea Europeană. Este acuzația deputaților din Partidul Acțiune și Solidaritate, care, la fel ca și cei din Platforma DA, cer convocarea de urgență a Parlamentului pentru ziua de vineri, 29 mai. De partea cealaltă, președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, spune că ”ajutorul extern nu trebuie să fie politizat”.

Popșoi a precizat că cea de-a doua tranșă, de 30 de milioane de euro din asistența europeană, urma să ajungă la începutul anului curent, dacă Guvernul ar fi respectat condiționalitățile stabilite de Uniunea Europeană. În actualele circumstanțe, Republica Moldova riscă să rateze și cea de-a treia tranșă, de 40 de milioane de euro, dacă în următoarele săptămâni nu va fi votat proiectul de lege privind organizațiile necomerciale.

În aceste condiții, reprezentanții PAS cer convocarea Parlamentului pentru votarea proiectelor necesare deblocării asistenței financiare. Și vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a remarcat că formațiunea nu este de acord cu blocarea activității Parlamentului pentru două săptămâni.

De partea cealaltă, președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, spune că ”Guvernul este în legătură cu Uniunea Europeană în privința suportului financiar european promis țării noastre”.

Astăzi, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, a amintit autorităților de la Chișinău că ”sprijinul bugetar și asistența macrofinanciară a UE vor fi condiționate de implementarea reformelor asupra cărora s-a convenit anterior în cadrul Agendei de Asociere”. 

Opinia ta contează. Comentează!