Numărul cazurilor de coronavirus în lume se apropie de două milioane
Externe 14 aprilie 2020, 23:33 | 1146

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus în lume se apropie de două milioane. Sunt peste 121 de mii de morți și aproape o jumătate de milion de persoane tratate. În România, care are mai mult de 350 de morți şi aproape 6.900 de oameni infectaţi, starea de urgență a fost prelungită până pe 15 mai. Italia reușește să trateze mai mulți bolnavi, iar în Spania și Austria oamenii au ieșit din nou pe stradă. Americanii se luptă în continuare cu virusul, dar vremea rea le dă bătăi de cap. În același timp, China anunță cazuri noi de import.

În România, pe lângă prelungirea stării de urgență până pe 15 mai, va fi menținută recomandarea autorităților de purtare a măștilor de protecție, inclusiv după ce va expira regimul special.

În Italia, numărul deceselor provocate de noul coronavirus a crescut ieri cu 566, faţă de 431 în ziua precedentă, dar numărul noilor cazuri de infectare confirmate a scăzut.

Spania respiră în sfârșit. Milioane de angajați s-au întors la muncă, după ce autorităţile au anunţat că ţara a depăşit vârful pandemiei. Numărul de decese şi cazuri noi a scăzut uşor, însă aglomeraţia din mijloacele de transport în comun pune decizia sub semnul întrebării.

Mii de magazine s-au redeschis astăzi și în Austria, care devine astfel prima țară europeană unde se relaxează restricțiile impuse de pandemia de coronavirus.

Și Polonia își repornește economia începând cu 19 aprilie, în timp ce autoritățile le cer oamenilor vindecați de coronavirus să doneze sânge pentru ca anticorpii lor să-i ajute pe ceilalți să treacă peste boală.

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a anunţat luni că prelungeşte starea de urgenţă până pe 11 mai. S-a întâmplat în ziua care a marcat o nouă scădere a numărului de morţi, la 517 în 24 de ore.

Pe de altă parte, în Marea Britanie, numărul deceselor înregistrate doar în spitale a trecut de 11.300 și ar putea urca până la 30.000 în lunile următoare. În ciuda numărului mai mic de morți și infectați, specialiștii atrag atenție asupra faptului că s-au înregistrat decese inclusiv la pacienți care aveau sub 40 sau 50 de ani și care nu prezentau în prealabil alte probleme de sănătate.

Rusia a raportat azi până la amiază 2.774 de cazuri noi de COVID-19, o creştere zilnică record, care aduce numărul total al persoanelor infectate la peste 21 de mii.

Iar la New York, situația este complicată și de schimbarea vremii. Metropola a fost lovită de o furtună însoțită de ploi, iar eforturile medicilor sunt și mai dificile în aceste condiții. Guvernatorul statului New York, acolo unde sunt aproape 200 de mii de infectări, este de părere că a fost atins plafonul pandemiei, iar de acum numărul de cazuri va fi în scădere. Rata mortalității rămâne ridicată la New York. Totuși, un semn bun este că numărul noilor internări în spitale este în scădere. Măsurile de distanțare socială s-au dovedit, până acum, singura cale viabilă prin care poate fi oprită răspândirea virusului.

China, în schimb, este din nou ameninţată de coronavirus. În ultimele 24 de ore, s-a înregistrat cel mai mare număr de noi cazuri din ultimele şase săptămâni. Din 108 confirmări, 98 sunt pacienţi sosiţi din străinătate.

La ora actuală, în lucru sunt 70 de vaccinuri împotriva coronavirusului, trei aflându-se deja în faza de testare pe oameni, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății. 

Opinia ta contează. Comentează!