Propunerea pentru nominalizarea lui Putin aparține unui scriitor din Rusia, Serghei Komkov, care crede că cei de la Oslo trebuie să ia în considerare meritele șefului de la Kremlin.

Putin a fost propus şi în anul 2014 pentru Premiul Nobel, meritul invocat atunci fiind prezentarea planului pentru neutralizarea arsenalului sirian de arme chimice şi evitarea astfel a unei intervenţii militare occidentale.

Cererile de nominalizare pot fi depuse până în luna octombrie curent. Până în martie, Comitetul Nobel le va lua în considerare, iar mai apoi tuturor celor care și-au trimis propunerile li se vor trimite scrisori prin care se anunță că cererea a fost acceptată, examinată și înregistrată. Precizăm că și opozantul rus Alexei Navalnâi a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace din 2021. Până în prezent, niciun cetățean rus nu a fost apreciat cu acest premiu. În timpul Uniunii Sovietice, distincția i-a fost acordată lui Andrei Saharov și lui Mihail Gorbaciov. Ceremonia oficială de înmânare a premiilor Nobel din 10 decembrie de la Stockholm a fost anulată, o premieră din 1944, din cauza pandemiei de COVID-19, a anunţat marţi Fundaţia Nobel. Este planificată o ceremonie TV, transmisă din capitala Suediei pe 10 decembrie, în absenţa câştigătorilor, care îşi vor primi premiile de la distanţă, în ţările lor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai multe premii nu au fost nici acordate, nici înmânate, deşi Suedia nu a participat la conflict. Premiile din 1944 au fost acordate retroactiv în 1945.