Carența de vitamina B12

Odată cu înaintarea în vârstă, abilitatea organismului de a absorbi vitamina B12 din alimente scade. Conform studiilor, 4 din 100 de persoane trecute de 40 de ani au carenţă de vitamina B12 şi multe altele sunt la limită cu rezervele.

Dar vârsta nu este singura cauză: lipsa cărnii din alimentaţie, unele medicamente precum cele pentru diabet de tip 2 sau pentru tratarea ovarelor polichistice cresc riscul de a suferi o astfel de deficienţă.

Iar lipsa de vitamina B12 din organism poate avea efecte de toate felurile, începând cu oboseală severă până la probleme serioase cu vederea.

Oboseala accentuată este primul semn al deficienţei de vitamina B12, pentru că organismul se bazează pe vitamina B12 pentru a produce eritrocite (globule roşii), care transportă oxigen către toate organele.

Dacă muşchii nu primesc suficient oxigen din sânge este firesc să simţiți o slăbiciune accentuată. De aceea chiar și o pungă cu cumpărături vi se pare greu de ridicat. Lipsa vitaminei B12 este și cauza pierderilor inexplicabile de memorie, o cura cu această vitamină, în cantitatea prescrisă de medic, va rezolva destul de repede problema.

Mai mult de jumătate dintre pacienţii cu deficienţă severă de vitamina B12 îşi pierd papilele de pe limbă, în special cele de pe margini. Pacienţii se mai plâng de senzaţia de arsură şi de iritaţie.

Studiile au mai demonstrat că persoanele cu deficienţă de vitamina B12 pierd semnificativ în greutate, pentru că gustul mâncării nu li se mai pare apetisant. 

Opinia ta contează. Comentează!