Avocații americani renunță să-l apere pe Ilan Șor în instanțe
Politic 24 noiembrie 2022, 18:13 | 834

Sancțiunile, pe care Statele Unite le-a aplicat recent în privința lui Ilan Șor, i-au determinat pe avocații companiei americane ”Dechert” să renunțe la angajamentele contractuale de a-l mai apăra pe politicianul fugar din Republica Moldova. Se întâmplă la o lună de la anunțul făcut de Șor, precum că el va fi reprezentat de doi avocați americani. Nici Ilan Șor, nici partidul său nu au reacționat, deocamdată.

Compania de avocatură americană i-a numit pe Roger Burlingame și Arif Ali drept avocați ai lui Ilan Șor și a anunțat despre acest lucru, pe 4 octombrie curent, într-o scrisoare expediată pe adresa electronică a Curții de Apel Chișinău. Cei doi avocați au cerut instanței de la Chișinău amânarea ședinței, pe un termen de două luni, timp în care să facă cunoștință cu dosarul. S-a întâmplat cu câteva zile înainte de sancționarea lui Șor de către Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei americane. O lună mai târziu, compania americană își schimbă poziția.

ROGER BURLINGAME avocat Dechert LLP: "Nu îl mai reprezentăm pe deputatul Ilan Șor și nu l-am reprezentat de la impunerea sancțiunilor, de către Statele Unite ale Americii, în privința acestuia."

A declarat unul dintre cei doi avocați pentru publicația electronică ”Reporter London”.

Încercarea noastră de a afla ce crede despre acest lucru Partidul Șor a fost blocată. Alina Șargu, purtătorul de cuvânt al formațiunii, nu a vrut să răspundă la apel.

Potrivit ”Reporter London”, compania de avocați ”Dechert” are probleme cu legislația Statelor Unite, pentru că ar fi folosit hackeri pentru a obține probe pe cale ilegală. Printre reclamanți se numără Jay Solomon, un vestit jurnalist, potrivit căruia, cariera lui a fost distrusă de hackeri mercenari la ordinul companiei de avocatură. Respectiva firmă neagă acuzațiile. ”Dechert” este acuzată de fraudă și spălare de bani, acuzații similare celor, de care ar fi trebuit să-l apere pe Ilan Șor.

Pe 26 octombrie curent, autoritățile de la Washington au impus sancțiuni împotriva fostului președinte al PD, Vladimir Plahotniuc, și al liderului Partidului Șor, Ilan Șor. Includerea în listă a persoanelor sancționate înseamnă că orice active din proprietatea lui Plahotniuc și Șor, sunt blocate în Statele Unite și trebuie raportate Biroului de control al activelor străine al Trezoreriei americane.

Opinia ta contează. Comentează!