Ion Chicu a anunțat că el și întreg Guvernul își prezintă demisia pentru a provoca dizolvarea Parlamentului
Politic 23 decembrie 2020, 19:46 | 3293

Premierul Ion Chicu și-a anunțat demisia. În cadrul unui briefing la Președinție, flancat de Igor Dodon și Zinaida Greceanâi, Chicu a declarat că s-a decis ca Executivul să demisioneze pentru a declanșa dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate.

După ce Ion Chicu a anunțat că renunță la mandatul de premier, Igor Dodon a declarat că demisia NU vine ca urmare protestelor sau a moțiunii de cenzură. Mai mult, el a sugerat că vor fi surprize în perioada următoare. Potrivit lui, ”totul abia începe”, dar nu a explicat ce anume are în vedere. La rândul ei, Zinaida Greceanâi, președintele Parlamentului, a anunțat că, în aceste condiții, ședința extraordinară a forului Legislativ, la care urma să fie dezbătută moțiunea de cenzură a opoziției împotriva Guvernului, nu va mai avea loc. Precizăm că aseară Cabinetul de miniștri s-a întrunit de urgență într-o ședință maraton la care au fost aprobate mai multe proiecte. Ședința s-a desfășurat fără ca jurnaliștii să fie informatați despre aceasta.

ION CHICU, prim-ministru demisionar: "Sunt doar două căi legale de a declanșa dizolvarea Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate. Una din ele este demisia Guvernului. În aceste condiții, am discutat astăzi și eu am propus și asta voi face de a veni azi cu propunerea de demisie a prim-ministrului, respectiv și a Guvernului, astfel încât această procedură să poată fi lansată cât mai curând posibil."

Ion Chicu ar urma să discute cu Maia Sandu despre activitatea Guvernului său, care va fi unul în exercițiu până la alegerile anticipate și votarea unui nou Executiv. Președintele Parlamentului Zinaida Greceanâi a declarat că ședința de azi a Legislativului în care să fie abordată moțiunea de cenzură nu-și mai are rostul în situația în care Chicu și-a dat demisia. În opinia Zinaidei Greceanâi, în acest an, Președinția, Parlamentul și Guvernul au dat dovadă de ”o foarte bună cooperare”.

ZINAIDA GRECEANÂI, președintele Parlamentului: "E foarte important ca aceste trei ramuri ale puterii de stat să tragă în același car și atunci lucrurile în țară se mișcă în direcția corectă. Așa s-a întâmplat și în acest an, 2020, care a fost un an foarte dificil și Guvernul având tot suportul din partea deputaților - sigur că nu a tuturor, tot timpul este așa - dar în acest an dificil, Guvernul a reușit să facă față lucrurilor, să asigure plățile salariale și plățile sociale."

Iar Igor Dodon a spus că de mâine, întreaga responsabilitate pentru situația din Republica Moldova va reveni noului președinte Maia Sandu, pe care a anunțat-o că urmează tulburări politice și sociale.

IGOR DODON, președinte în exercițiu: "În acest caz eu sunt ferm convins că se va ajunge la un blocaj total în următoarele 5-6 luni și cei care fac acum protest acum în fața Guvernului, la Parlament și la vamă în câteva luni vor face proteste în fața instituției prezidențiale. Perioada următoare va fi una foarte interesantă. Când se finalizează o partidă, imediat începe următoarea. Și stimați - sau unii nestimați oponenți politici - totul abia începe! Eu vă promit că totul abia începe."

Igor Dodon a mai spus că la congresul PSRM din 30 decembrie ar urma să fie ales președintele formațiunii, iar după Anul Nou, el urmează să fie văzut ”în altă parte, în alt format și în alte circumstanțe”. Igor Dodon a mai spus că va ”lupta pentru interesele celor care l-au votat în alegerile prezidențiale”.

Opinia ta contează. Comentează!