Transportarea deșeurilor de metale spre Uzina Metalurgică din Râbnița este interzisă, începând de astăzi, 23 februarie
Economic 23 februarie 2022, 20:23 | 2498

Transportarea deșeurilor de metale spre Uzina metalurgică din Rîbnița este interzisă de astăzi, 23 februarie, pentru că întreprinderea nu are autorizația de mediu. Camioane pline ochi cu fier uzat au făcut cale întoarsă, obligate fiind de Serviciul vamal al punctului de control de la Criuleni. Nicio mașină n-a fost zărită astăzi la Râbnița, unde în alte zile, fluxul era continuu. Antreprenorii care furnizau deșeuri către uzina din regiunea separatistă se arată nedumeriți de situația creată.

DUMITRU GARCALIUC, reporter Jurnal TV: "De dimineață, pe la punctul de control Rezina-Rabnita nu a trecut niciun camion încărcat cu deșeuri de metale. În alte zile, autovehiculele traversau unul după altul Nistrul, pe pod, cu o singură destinație - uzina metalurgica din regiunea separatistă."

La punctul de control de la Criuleni a fost coadă din camioane. Se întâmplă pentru că uzina metalurgică nu poate prelucra deșeuri metalice fără autorizația de mediu, pe care nu a obținut-o, deoarece inspectorii nu au acces în regiunea separatistă. Până miercuri, camioanele continuau să traverseze chiar și în pofida acestui fapt.

RADU IACOVLEV, antreprenor: "Ne-am trezit autorizația de mediu și licența ca să mai primească deșeuri metalice. Ulterior toate camioanele au fost redirecționate către Chișinău."

Potrivit unui document obținut de Jurnal TV, Ministerul Mediului a cerut inspectorilor săi să facă controale inopinate „privind interzicerea transportării deșeurilor către agentul economic „Uzina Metalurgică Moldovenească”. Cei care furnizează deșeuri către uzină se arată nemulțumiți de noile măsuri ale Chișinăului.

RADU IACOVLEV, antreprenor: "Haideți să spunem așa la MMZ. Noi am făcut o analiză la deșeurile metalice. Partenerii de la Râbnița. Trebuie să delimităm politica de afaceri.

Cea mai mare parte a deșeurilor de metale colectate în Republica Moldova ajunge la Uzina din Rîbnița. Din noiembrie 2021, Uniunea Europeană a impus interdicție la exportul de deșeuri de metale și aliajele acestora în formă metalică în Republica Moldova. Principalul importator de deșeuri de metale din spațiul comunitar era Uzina Metalurgică de la Rîbnița. Importurile proveneau în special din România, iar interdicția a lovit anume în această uzină, care este cel mai mare contribuabil la bugetul regimului separatist de la Tiraspol.

Opinia ta contează. Comentează!