Rușii continuă să fugă din țară, după ce Putin a anunțat mobilizare militară parțială
Externe 26 septembrie 2022, 19:37 | 389

Rușii continuă să fugă din țară, după ce săptămâna trecută, Vladimir Putin a anunțat mobilizare militară parțială. Se înregistrează cozi imense de mașini la aproape toate vămile terestre ale Federației Ruse. Liniile aeriene sunt luate şi ele cu asalt de ruşii care vor să se sustragă mobilizării. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat pe ruși să fugă de mobilizare sau să se predea în captivitate ucraineană cu prima ocazie.

Oamenii încearcă prin toate modalitățile să evadeze din țară. Cozi uriașe sunt la granița cu Georgia. Aici, rușii așteaptă până la trei zile ca să poată trece vama, coloanele de mașini întinzându-se pe aproape 20 de kilometri.

Bărbații ruși au povestit jurnaliștilor străini că se tem să nu fie citați să meargă la război.

Între timp, pe rețelele de socializare au început să apară imagini cu blindate rusești trimise la granița cu Georgia.

În tradiționalul său discurs video de seară, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ruși să fugă de mobilizare.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "De ce să moară soții, frații, fiii lor în acest război? Într-un război pe care îl vrea un singur om. Într-un război împotriva poporului nostru, pe pământul nostru. El doar nu-și trimite proprii copii la război. Luptați pentru ca ai voștri copii să nu fie trimiși la moarte, pe toți cei care pot fi luați de această mobilizare criminală a Rusiei. Pentru că dacă veți veni să luați viețile copiilor noștri, vă spun ca tată, deja nu vă vom lăsa să plecați vii."

În Germania, ministrul de Interne a declarat că țara este pregătită să acorde azil temporar cetățenilor ruși care evită mobilizarea, dar cu anumite condiții. "Oricine se opune cu curaj regimului lui Putin și, prin urmare, este cel mai expus riscului, poate solicita azil în Germania din cauza persecuției politice", a subliniat oficialul.

Germania a acordat deja azil temporar unui număr de 438 de disidenți ruși, inclusiv jurnaliști. În același timp, începând cu 19 septembrie, Letonia, Lituania, Polonia și Estonia au introdus o interdicție de intrare pentru cetățenii ruși cu vize Schengen eliberate în orice țară din UE. În prezent, rușii pot trece granița Uniunii Europene pe uscat doar în Finlanda.

Opinia ta contează. Comentează!