Mai mulți locuitori ai orașului Florești sunt împotriva construcției unei biserici lângă casele lor
Social 9 iulie 2021, 17:26 | 5521

Construcția unei biserici în orașul Florești a devenit motiv de scandal între vecini, preoți și autoritățile locale. Mai mulți oameni se arată deranjați că, deși lăcașul sfânt urmează a fi ridicat chiar lângă casele lor, nimeni nu le-a cerut acordul. Ei însă nu doresc să le fie perturbată liniștea.

Biserica urmează să fie construită într-un cartier de la marginea orașului Florești, pe un teren de aproximativ opt ari.

LARISA TANASOV, locuitoare a orașului Florești: "Ei nu au dreptul să se bage sub coastele noastre, sub ferestrele noastre cu clopotele...Noi ne-am interesat de regulamentul de construcție a bisericilor. Astfel că, ea trebuie să se afle la minimum 60 de metri distanță de la prima construcție. Ei, în planul urbanistic, au pus 25 de metri...Nu-mi trebuie biserică sub coaste, nu-mi trebuie să-mi bată clopotele sub fereastră și contravine regulamentului de construcție a bisericilor."

VALERIU CIUNTU, locuitor al orașului Florești: "Doar gardul ne desparte. Acum este doar construcția asta. De la biserică trebuie să fie vreo 60 de metri, dar aici nu sunt nici doi metri...Absolut, nimeni nu ne-a întrebat ce vrem și cum vrem. Ne-au pus în fața lucrului împlinit. Ne-au zis deja că aici va fi biserică. Dar de unde, cum, nu știm...Sunt categoric contra. Sunt creștin ortodox, merg la biserică...dar nu vreau biserică în grădină. Să pună lor."

NATALIA MOȘNEGUȚU, locuitoare a orașului Florești: "A venit o vecină și mi-a zis că se construiește o biserică. Ne deranjează. Să vină cei de la primărie, să stopeze lucrările de construcție de mai departe, să oprească tot."

Reacția oamenilor l-a revoltat la culme pe un preot, care le este și vecin.

DUMITRU RUSU, preot: "Aici este pământ particular și fiecare face ce vrea pe pământul lui...Dumneata mai bine te-ai duce pe jos la muncă ca să-ți scadă din burtă. - Da' ce, mata mă hrănești? Ce ai mata cu burta mea? - Este risc pentru sănătate. - Mai bine te-ai uita la matale. Dacă ești doctoreasă, ar trebui să fii o femeie înțeleaptă. Mai ai 70 de ani, dar mata pui lumea contra bisericii. - Asta nu este biserică, dar sunteți niște mafioți. - Mai ai vreo 10 ani de trăit și ar fi bine să vii să pleci genunchii în fața lui Dumnezeu. Eu nu știu cine vine la mata la spital, pentru că mie mi se pare că ești mai bolnavă ca toți pacienții."

Primarul orașului Florești, Iurie Gangan, spune că, pentru construcția bisericii, au fost eliberate toate actele necesare, așa că nu înțelege nemulțumirea oamenilor.

IURIE GANGAN, primarul orașului Florești: "Cu toate serviciile este coordonat. Și cu oamenii s-a coordonat. Avem vreo 30 de cereri de la oameni, care acceptă. Eu nu am putut să refuz semnarea autorizației de construcție."

Oamenii nemulțumiți spun că se vor adresa în instanță și vor cere ca lucrările de construcție a bisericii să fie stopate.

Opinia ta contează. Comentează!