Adrian Glijin a fost luat ostatic ca să fie schimbat cu un milițian separatist, condamnat la Chișinău pentru răpire de persoane
Justiţie 13 mai 2022, 19:27 | 951

Adrian Glijin, răpit în octombrie 2020, este ținut ilegal în pușcărie în regiunea transnistreană ca să fie schimbat cu un milițian separatist condamnat de către instanțele de judecată din Republica Moldova pentru răpire de persoane. Despre aceasta au vorbit aseară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, și directorul executiv al Asociației „Promo-Lex”, Ion Manole. Cei doi invitați au menționat că ceea ce fac autoritățile separatiste se numește „terorism”.

ALEXANDRU FLENCHEA, ex-vicepremier pentru Reintegrare: "Adrian Glijin a fost luat ostatic, asta, de fapt, se numește luare de ostatici pentru schimb. În schimbul la milițianul transnistrean care a fost condamnat aici pentru 15 ani pentru răpire de persoane, care a fost identificat prin anchetă, recent. Cazul încă mai este în instanță, decizia nu este definitivă, dar persoana este închisă aici în penitenciar, deja își ispășește pedeapsa. Asta se numește terorism, luare de ostatici și terorism."

La rândul său, directorul Asociației „Promo-Lex”, Ion Manole, a menționat că este pentru prima dată când o persoană din regiunea transnistreană, bănuită de săvârșirea unor crime în raport cu Republica Moldova a fost identificată și reținută de către autoritățile constituționale, iar dosarul a ajuns în instanța de judecată.

ION MANOLE, director executiv „Promo-Lex”: "Un lucru curios aici este că și milițianul care a fost reținut de către autoritățile constituționale are cetățenia Republicii Moldova. El a fost reținut la secția de pașapoarte a ASP-ului, respectiv a venit să își perfecteze actele. Au venit noaptea într-o localitate din raionul Florești cu barca, au răpit două persoane, le-au maltratat, le-au târât prin pietriș. Aceste persoane au fost transportate în stânga Nistrului, torturate. Ulterior, Chișinăul a intervenit, persoanele au fost eliberate, iar victimele au identificat acest milițian ca fiind unul dintre cei care au făcut răpirea."

Întrebat dacă despre acest „schimb” se discută undeva, Alexandru Flenchea a răspuns că.

ALEXANDRU FLENCHEA, ex-vicepremier pentru Reintegrare, expertul în securitate: "Cum poți discuta schimbul de oameni? Acesta este tragismul situației. Toată situația aceasta este anormală și noi nu suntem protejați în acest caz, atât timp cât conflictul nu este rezolvat, atât timp cât există administrație acolo care nu este responsabilă în fața nimănui, doar în fața Sherifului. Statele nu negociază astfel de lucruri. Problema trebuie rezolvată altfel."

Pe 6 mai 2022, Vera Glijin, mama lui Adrian Glijin, răpit în octombrie 2020 și deținut ilegal în regiunea transnistreană, a anunțat că fiul ei a fost „condamnat” de așa-numita „judecătorie supremă” de la Tiraspol la 13 ani și 6 luni de detenție. Pe 7 octombrie 2020, în jurul orei 13.00, Adrian Glijin a fost răpit de cinci mascați de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca. Familia a fost informată că Adrian este acuzat de „trădare de patrie”.

Opinia ta contează. Comentează!