Cehia va urmări îndeaproape situația din Republica Moldova după alegerile parlamentare din 11 iulie
Politic 17 iunie 2021, 20:06 | 925

Cehia va urmări îndeaproape situația din Republica Moldova după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, mai ales că are și observatori acreditați în acest sens. Declarația îi aparține ministrului adjunct de externe al Cehiei, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău. Oficialul ceh a declarat că se așteaptă ca, imediat după alegeri, să fie creat un guvern cu care vor putea decide agenda bilaterală, precum și să consolideze relațiile dintre țările membre ale Parteneriatului Estic, în contextul în care Cehia va deține președinția Consiliului European în anul următor.

ALES CHMELAR, ministru adjunct de Externe al Republicii Cehe: "Cu adevărat, noi vom urmări cu atenție ce se întâmplă în timpul alegerilor, cunoașteți că vom avea și observatori și foarte mult ne dorim ca alegerile să fie, în ultimă instanță, libere, să se desfășoare într-o manieră transparentă, democratică, dar cel mai important este ca rezultatele finale să fie declarate legitime."

În lista priorităților Parteneriatului Estic pentru Republica Moldova, un loc central îl ocupă combaterea corupției în țara noastră, care potrivit oficialului, este determinată de nivelul scăzut de trai.

ALES CHMELAR, ministru adjunct de Externe al Republicii Cehe: "Noi suntem foarte deschiși să oferim asistență concretă și să avem un dialog pentru combaterea atacurilor cibernetice, a dezinformării, a știrilor false sau a altor amenințări de acest gen, pentru că suntem competenți pe acest segment. Pe de altă parte, revenim la nivelul de trai, pentru că aceasta este o precondiție în prevenirea și combaterea corupției, inclusiv. Noi vrem ca societatea să înțeleagă că nu este necesar să fii corupt ca să trăiești bine."

Reprezentantul diplomației cehe a mai spus că stabilitatea este un element-cheie în asigurarea unui nivel de trai decent pentru cetățenii Republicii Moldova.

ALES CHMELAR, ministru adjunct de Externe al Republicii Cehe: "Vorbeam cu colegii, despre securitate, rezistență socială, în special în sistemul de pensii. O țară care nu are posibilitate să aibă grijă de oamenii în etate, cu vârstă pensionară, care nu poate să le ofere un nivel decent de trai, în interiorul acestei țări, niciodată nu va exista securitate, rezistență și nici stabilitate."

Din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene fac parte șase țări: Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus. În luna decembrie 2021, la Bruxelles, se va desfășura summit-ul Parteneriatului Estic.

Opinia ta contează. Comentează!