Politizează ambrozia, iar oamenii suferă
Social 2 septembrie 2022, 17:36 | 544

În timp ce mii de oameni suferă de afecțiuni grave provocate de ambrozie în această perioadă, autoritățile municipale se laudă că muncesc din greu la nimicirea buruienii. Cei de la Primărie acuză Ministerul Sănătății că nu se implică și că tot greul cade pe umerii lor. Numai luna trecută și doar în Chișinău, din cauza concentrației mari de polen de ambrozie, peste 600 de oameni au ajuns la spital. Asociația de gospodărire a spațiilor verzi a pus la dispoziție un număr de telefon la care oamenii pot comunica locația pârloagelor cu ambrozie.

BORIS GÂLCA, șef Direcției generale asistență socială și sănătate: "Noi am făcut statistica noastră. Adevărul e că poate cam târziu și noi ne-am autosesizat. Avem statistica doar pentru luna august. Instituțiile medicale, doar cele primare, fără spitale, ne-au raportat peste șase sute de cazuri, peste șase sute de pacienți care s-au adresat, atenție, cu probleme deja grave alergice la medicul de familie sau la medicul alergolog."

Potrivit lui Gâlca, numărul celor care suferă de această afecțiune ar fi mult mai mare.

BORIS GÂLCA, șeful Direcției generale asistență socială și sănătate: "Numărul raportat ar trebui înmulțit la zece. Ce ar însemna asta? Asta înseamnă că noi, în municipiul Chișinău, am avea cel puțin, șase mii de afecțiuni în luna august, cele mai grave, de pacienți. Numărul lor la nivel național la sigur este mai mare."

La modul practic însă, autoritățile municipale au intervenit pentru nimicirea ambroziei doar pe 10 hectare - infim chiar și în comparație cu anul trecut când s-a intervenit pe 43 de hectare.

VICTORIA COVALI, șefa întreprinderii „Spații Verzi”: "Eu într-adevăr vreau să menționez că noi avem toate punctele unde am aplicat metodele respective, pentru ca să fie clar că noi am intervenit. În sectorul Buiucani avem cea mai mare răspândire a acestei specii."

Deși Guvernul, printr-o hotărâre din 2018, a pus nimicirea ambroziei în sarcina primăriilor, Boris Gâlca crede că este necesară implicarea celor de la minister.

BORIS GÂLCA, șeful Direcției generale asistență socială și sănătate: "Nu există o comunicare, nu există o cooperare, nu există cel puțin o intenție de discuție de la autoritatea centrală cu autoritatea publică locală, în cazul dat vorbim de municipiul Chișinău."

Ministerul Sănătății a reacționat zilele trecute la încercarea celor de la Primăria Chișinău de a pune responsabilitatea pe minister. Potrivit autorității centrale în domeniul sănătății, decidenții de la Primăria Chișinău ar trebui să se concentreze pe desfășurarea acțiunilor de combatere a buruienii nu ocazional, în lunile august-septembrie, ci permanent. Potrivit legislației, responsabili de distrugerea ambroziei sunt proprietarii sau administratorii de terenuri și autoritățile publice locale în gestiunea cărora se află spațiile de lângă drumurile publice. În cazul în care proprietarii terenurilor intravilane și extravilane nu întreprind măsuri de eradicare a ambroziei, aceștia riscă amenzi de până la șase mii de lei.

Opinia ta contează. Comentează!