În această săptămână se deschide o nouă stagiune la Teatrul ”Guguță” din Chișinău
Cultură 4 noiembrie 2020, 20:04 | 2428

În această săptămână se deschide o nouă stagiune la Teatrul ”Guguță” din Chișinău. În noua lucrare, trupa reflectă asupra identității naționale. Personajul principal trăiește nostalgia trecutului sovietic, înainte de pleca la cei drepți.

Piesa ”O întâmplare cu un metranpaj” a fost scrisă în perioada comunistă, dar găsită ca fiind actuală în timpul izolării pandemice, spune regizorul Iulian Bubuioc, prin care se încearcă găsirea răspunsurilor la întrebările identitare.

IULIAN BUBUIOC, regizor: "E o tragic-comedie, evocă viața unui personaj, care în pragul morții își dă seama că a trăit viața nu așa cum și-a dorit-o. Cred că ne vom regăsi în acest personaj, pentru că în perioada izolării, fiecare și-a pus asemenea întrebare: care este rostul meu în societate?"

Montarea piesei durează mai bine de două luni. Actorul Cătălin Lungu îl joacă pe Kaloșin, un administrator de hotel, care trăiește nostalgia trecutului sovietic.

CĂTĂLIN LUNGU, actor: "Farmecul lui e că trăiește cu o nostalgie pe care o auzim de regulă, la bunici. Trăiau într-o societate unită sau asta credeau ei, în pace, chiar dacă erau războaie în jurul lor. Am încercat și eu să găsesc lucruri comune între mine și personaj, există o dorință de a avea o anumită autoritate sau de a se impune în anumite situații."

EUGEN NICOV, actor: "Ne-am documentat mult, pentru că însăși spectacolul impune să îți pui întrebări de unde venim noi și care sunt rădăcinile noastre. Din multe personaje din filme furi câte ceva și atunci îți creezi acest rol."

PAOLA MACOVOZ, actriță: "Eu joc personajul unei fete de 20 de ani, care vine să se angajeze la construcții. După mine acest personaj reprezintă tânăra generație a anilor 1968, perioadă în care a fost scris textul. Trebuie să veniți și să vedeți pentru că fiecare persoană își face propria interpretare."

Premiera spectacolului ”O întâmplare cu un metranpaj” va avea loc sâmbătă, la ora 19.00, la Teatrul ”Guguță”. Accesul la eveniment se va face doar cu respectarea tuturor măsurilor de protecție.

Opinia ta contează. Comentează!