A avut loc prima ședință în dosarul privind certificatul medical fals prezentat în instanță de către soții Dodon
Justiţie 12 aprilie 2023, 15:29 | 912

Igor Dodon și soția acestuia, Galina Dodon, au venit astăzi la Judecători Buiucani, unde urma să aibă loc prima ședința în dosarul privind certificatul medical fals, care a fost prezentat Curții Supreme de Justiție pentru a obține permisiunea de a pleca peste hotare. Ședința a fost însă întrerupta și programată pentru o altă zi din cauza avocatului Galinei Dodon, care nu s-a prezentat în instanță.

Magistratul judecătoriei Buiucani Tudor Stambol a dispus examinarea dosarului pentru data de 3 mai. După ședință, Igor Dodon a cerut presei să fie filmat lângă drapelul Uniunii Europene, a criticat justiția din Republica Moldova și actuala guvernare.

IGOR DODON, ex-președinte al Republicii Moldova: "Atunci când hoții de miliarde sunt la libertate, atunci când cei care și-au bătut joc iarna trecută de pensionari, cei cu scheme cu gaze și energie electrică sunt la libertate, pe mine și pe soția mea ne aduc în instanță pentru învinuire pentru un certificat medical, care nu este un document, ci o recomandare. Acesta este nivelul justiției Maiei Sandu. Ați văzut că eu cu soția nu ne ascundem și am venit aici. Noi nu avem ce ascunde și nu am încălcat nimic."

Potrivit procurorului de caz, Petru Iarmaliuc, dacă vor fi găsiți vinovați, Igor Dodon, soția acestuia și medicul de familie riscă până la trei ani de pușcărie.

PETRU IARMALIUC, procuror anticorupție: "La momentul actual, numiții sunt acuzați pentru infracțiunea prevăzută la art.361, al.2 Cod Penal. Este vorba despre confecționarea, deținerea și folosirea documentelor oficiale false care acordă drepturi sau eliberează de obligații."

La sfârșitul lunii martie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a trimis în judecată cauza penală în privința fostului președinte Igor Dodon, a soției acestuia și a unui medic de familie, care de comun acord au confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanța de judecată. Potrivit Procuraturii, în certificatul medical fals au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora, copilul minor al lui Igor Dodon ar avea nevoie de consultații la medici specialiști și după caz de a urma un tratament medical în România. Magistrații de la CSJ i-au permis lui Dodon să plece peste hotare, dar procurorul a fost împotrivă, spunând că potrivit legii, persoana care are aplicată o măsură preventiva poate să părăsească domiciliul sau țara în cazul în care sunt circumstanțe personale excepționale. Mai mult, în cadrul audierilor angajatul medical care a aplicat ștampila pe certificatul medical prezentat în instanță, a declarat că nu știe nimic despre pacientul menționat și că ar fi făcut-o la rugămintea unei colege. Aceasta ar fi soția unui consilier municipal PSRM, iar în document nu era scris că fiul lui Igor Dodon trebuie să urmeze cursul de reabilitare în străinătate.

Opinia ta contează. Comentează!