75 de ani de la deportarea Estonienilor
Externe 1 aprilie 2024, 20:23 | 254

Regimul stalinist a fost necruțător cu toate popoarele, care au fost încorporate forțat în Uniunea Sovietică. 75 de ani de la primul val al deportărilor au marcat recent estonienii. În Piața Libertății din orașul Tallinn au venit sute de oameni. La eveniment a fost și echipa noastră de filmare.

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Mii de lumânări sunt aprinse de locuitorii orașului Tallinn, în semn de comemorare a rudelor, care au devenit victime ale regimului stalinist, fiind deportate în Gulag."

Un covor de lumânări a fost așternut în centrul orașului Tallinn. Au venit să comemoreze victimele deportărilor și cei mici, și cei mari.

Femeia povestește că bunicii săi s-au cunoscut într-un vagon, în drum spre Siberia. S-au îndrăgostit și au întemeiat o familie. Au revenit în Estonia doar că nu mai aveau nici casă, nici masă.

Mulți abia dacă au putut să ne spună câteva cuvinte, fiind copleșiți de emoții.

La comemorare am întâlnit mulți tineri. Unii au rude, care au fost deportate, alții, nu, dar au aprins lumânări în semn de sprijin pentru acele familii, care au avut de suferit acum 75 de ani.

Astfel de evenimente sunt organizate de Institutul Istoric Estonian.

OLEV LIIVIK, cercetător, Estonian Institute of Historical Memory: "-Câți oameni din Estonia au fost deportați în Siberia? -Aproximativ 20 de mii de oameni. A fost cea mai mare operațiune pe teritoriul Estoniei, în timpul regimului stalinist. Acum câțiva ani, aici erau aprinse 20 de mii de lumânări, câte una pentru fiecare persoană deportată."

Ultima campanie amplă de deportare din Estonia a avut loc în 1951, când membrii unor grupuri religioase din țările baltice, RSS Moldovenească, Ucraina de Vest și RSS Belarusă au fost victimele colonizărilor forțate.

Opinia ta contează. Comentează!