Membrii CSM au adoptat o declarație, după ce Ilan Șor i-a amenințat pe cei trei judecători ai Curții de Apel Chișinău
Justiţie 18 aprilie 2023, 16:00 | 718

Consiliul Superior al Magistraturii califică recentele declarații ale lui Ilan Sor drept amenințare directă la adresa magistraților Curții de apel Chișinău, care au decis pe 13 aprilie condamnarea fugarului la 15 ani de închisoare. Șor a declarat că decizia este una ilegală, iar judecătorii care au luat-o vor ajunge după gratii.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au adoptat o declarație, în care îi îndeamnă pe cei trei judecători ai Curții de Apel Chișinău să informeze Procuratura Generală în legătură cu „orice amenințări sau presiuni directe, sau indirecte, exercitate de Ilan Șor”. Declarația a fost dată citirii de către membrul CSM din partea societății civile, Ion Guzun.

ION GUZUN membrul CSM: "CSM va lua toate măsurile necesare pentru asigurarea independenței și securității judecătorilor care sunt intimidați și exclude orice forma care ar putea afecta actul de justiției. Consider ca noi trebuie să acționam imediat, nu neapărat când suntem notificați și încurajez judecători sau alte persoane care sunt în contact cu sistemul de justiție, atunci când este în pericol independența justiției, să reacționam în limita competențelor, iar persoanele care comit asemenea fapte să fie trase la răspundere."

În data de 13 aprilie curent, după două zile de dezbateri judiciare, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat decizia în ”dosarul Șor”, care face parte din dosarul „Frauda bancară”, prin care Ilan Șor a fost recunoscut culpabil și a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe termen de cinci ani. Potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii. În aceiași zi, fugarul Ilan Șor a decalat că sentința Curții de Apel este ilegală și el nu are de gând să se conformeze deciziei judecătorilor.

Opinia ta contează. Comentează!