Procurorii anticorupție și mascații de la SIS au descins la sediul Procuraturii Generale
Justiţie 5 octombrie 2021, 19:40 | 2327

Procurorii anticorupție și mascații de la Serviciul de Informații și Securitate au descins la sediul Procuraturii Generale!Se întâmplă după ce procurorul anticorupţie, Victor Furtună, desemnat câteva ore în urmă de către Consiliul Superior al Procurorilor să investigheze acuzaţiile expuse în denunțul penal al deputatului Lilian Carp în adresa lui Alexandr Stoianoglo, a dispus pornirea urmăririi penale pe numele şefului procuraturii generale. Conform ultimelor informații, ar fi fost reținută și soția procurorului Stoianoglo. De asemenea, există informații despre posibila reținere a adjunctului procurorului general, Ruslan Popov, precum și a șefului PCCOCS, Ion Caracuian. Tot în această seară urmează ca CSP să numească un procuror general interimar.

ANGELA MOTUZOC, președintele CSP: "Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât să-l desemneze pe Victor Furtună, procuror în Procuratura Anticorupție, pentru a examina demersului deputatului și președintelui Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, Lilian Carp, privind pretinsele acțiuni ilegale comise de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Totodată, vreau să vă anunț că la acest capitol sunt și opinii separate, mai concret la numirea domnului Victor Furtună. Acestea vor fi publicate pe pagina web a instituției."

Decizia CSP a venit după câteva ore în care sesizarea depusă de deputatul Lilian Carp împotriva procurorului general a fost examinată într-o ședință tensionată, în cadrul căreia membrii CSP și-au împărțit replici dure. Mai întâi, șefa CSP, Angela Motuzoc, a încercat, fără succes, să-l dea afară de la ședința de astăzi pe președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteaţă. Ulterior, în sală, a dat buzna procurorul general Stoianoglo, care a cerut recuzarea a cinci membri CSP.

În sesizarea deputatului Lilian Carp, Alexandr Stoianoglo este acuzat de corupere pasivă și abuz în serviciu.

LILIAN CARP, deputat PAS: "Prima este modificarea legislației, care a deschis posibilitatea Laudromatului. A doua se referă la înregistrarea pe numele soției lui Stoianoglo a anumitor acte. Trei se referă la eliberarea lui Platon în care Procuratura și-a retras învinuirile și deja acordarea unor indemnizații salariale unor angajați, iarăși nefiind fondat."

După încheierea ședinței, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, a declarat că procurorul Furtună nu a fost anunțat despre desemnarea sa pentru examinarea sesizării depuse de Carp împotriva lui Stoianoglo. Prin urmare, ea nu a exclus că procurorul ar putea refuza să investigheze cazul.

Procurorul desemnat de CSP pentru a examina plângerea penală a deputatului Lilian Carp împotriva procurorului general este în sistem de 10 ani și s-a făcut cunoscut după ce a condus urmărirea penală în cazului fostului șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, care era cunoscut ca fiind un apropiat al fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc. Furtună este procurorul de caz în dosarul polițiștilor de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, reținuți la începutul lunii octombrie în cadrul unui dosar pornit pentru multiple fapte de corupție. Potrivit declarației sale de avere, în 2020, Furtună a obținut un salariu de 316 mii 259 de lei și o îndemnizație de peste 100 de mii de lei. Procurorul mai declară alocații pentru copiii săi din România, 1703 RONI, încă o indemnizație de peste 78 de mii de lei de la CNAS și 3000 de Euro de la două evenimente de familie - un botez și o zi naștere. Deține 2 apartamente, un garaj și alte două bunuri imobile.

Opinia ta contează. Comentează!