Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat astăzi demisiile celor 20 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău
Justiţie 7 mai 2024, 20:36 | 472

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat astăzi demisiile celor 20 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău. Deși cererile au fost depuse imediat după ce Comisia Vetting i-a notificat că urmează să treacă prin procedura de evaluare, majoritatea judecătorilor și-a motivat dorința de a pleca din sistem din motive personale. Totodată, CSM a anunțat un nou concurs pentru suplinirea funcțiilor de judecător la instanța de Apel. La fel, pentru a evita blocajul în examinarea dosarelor, CSM va transfera temporar judecători din prima instanță la Curtea de Apel Chișinău.

Membrii CSM au acceptat cererile de demisie a celor 20 de judecători de la Curtea de Apel pe bandă rulantă. Un singur magistrat a fost prezent în sala de ședință. Ceilalți au cerut examinarea cererilor de plecare din sistem, în lipsa lor. Astfel, CSM a acceptat cererea de demisie a judecătorului Sergiu Arnăut. Acesta a activat la Curtea de Apel Chișinău din 2004. În 2017 el a fost suspendat din funcție, fiind vizat într-un dosar penal. În noiembrie 2023 el a revenit la muncă, după ce a fost achitat. Anul trecut a ridicat un salariu lunar de 8 mii de lei și pensie de 290 de mii de lei. Sergiu Arnăut deține în conturi bancare peste 3,6 milioane de lei. Magistratul a cerut să-i fie conferit titlului onorific ”Veteran al sistemului judiciar” și a spus că plecarea sa din sistem nu are vreo legătură cu procedura de Vetting.

SERGIU ARNĂUT, judecător: "Nu are nicio legătură cu procedura de Vetting. Eu am împlinit vârsta de 65 de ani, iar legea îmi permite să depun din propria inițiativă cererea privind demisia la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani."

Magistratul s-a arătat nedumerit de transferul judecătorilor de la prima instanță la cea de Apel. Potrivit lui, unii judecători ar putea să nu dețină experiența necesară pentru examinarea dosarelor respective.

SERGIU ARNĂUT, judecător: "Sunt niște principii obligatorii. De la prima instanță urmează să parcurgi până la a doua instanță peste 7 ani, următoarea instanță peste 10 ani, astfel judecătorul se pregătea, studia legea. Judecătorul era sigur că în instanța superioară o să facă față. Astăzi noi, nu știu, un judecător de la prima instanță care nu cunoaște."

Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a specificat însă că o practică similară de transfer temporar a judecătorilor din instanța de fond s-a aplicat și la Curtea Supremă de Justiție atunci când mai mulți magistrați au plecat de la Înalta Curte.

SERGIU CARAMAN, președinte interimar al CSM: "Am mai făcut transferuri temporare și la Curtea Supremă de Justiție și întreaga societate cunoaște că dacă nu se intervenea cu acestă soluție, probabil că CSJ se afla într-un blocaj. Spuneați dumneavoastră anterior că noi transferăm judecători nepregătiți, dar nu este adevărat. Transferăm judecători care au experiența prevăzută de lege."

La fel, pentru evitarea blocajului, CSM a anunțat concurs pentru suplinirea funcțiilor la Curtea de Apel Chișinău.

SERGIU CARAMAN, președinte interimar al CSM: 'Am anunțat un concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea de Apel Chișinău și în scurt timp vom avea și concursul pentru suplinirea acestor funcții."

Pentru o funcționare fără impedimente, la Curtea de Apel Chișinău este nevoie de 57 de judecători. Până în prezent, acolo activau 40 de magistrați, iar 20 dintre aceștia au plecat acum din sistem. Anul curent, la Curtea de Apel Chișinău s-au aflat pe rol peste 43 de mii de dosare.

Opinia ta contează. Comentează!