Profilul lui Ion Chicu
Politic 14 noiembrie 2019, 18:03 | 2569

Ion Chicu, consilierul lui Igor Dodon, a devenit prim-ministru al Republicii Moldova și ocupă funcția deținută până marți de către Maia Sandu. Potrivit lui Dodon, care a lansat miercuri candidatura lui Chicu, acesta este un om cu o experiență bogată în politici economice și sociale.

Ion Chicu are 47 de ani și este născut în satul Pârjolteni, raionul Călărași. A absolvit în 1994 facultatea de management de la Academia de Studii Economice, unde mai apoi, timp de doi ani, a fost lector. În perioada 1994-2005, Chicu a fost șef de departament și director executiv la holdingul Moldacom, controlat de familia Avram. Potrivit portalului e-democracy.md, la alegerile parlamentare din 1998, Ion Chicu ar fi candidat pe listele Partidului Reformei, condus de Mihai Ghimpu, fost lider al Partidului Liberal. În câteva rapoarte ale Curții de Conturi din anii 1998-2000, Moldacom este menționată drept firma, care a beneficiat de eșalonarea pentru 4-5 luni a unor plăți de sute de mii de lei la buget, pe care însă nu le-a respectat. Pe aceiași adresă cu cea a concernului Moldacom, și-au avut reședința mai multe companii implicate în Laundromat. Aici, în anul 2008 au fost efectuate percheziții pe un caz de fraudă de patru milioane de dolari, ce făceau parte dintr-o rețea controlată de afaceristul Veaceslav Platon și apropiații săi. Între anii 2005-2009, Ion Chicu a ocupat diverse funcții în cadrul unor ministere: de la șef al Direcției generale reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului, la consilier al prim viceprim-ministrului Zinaida Greceanîi, ministru adjunct al Finanțelor și apoi consilier principal de stat al prim-ministrului Zinaida Greceanâi pe domeniile economic și relații externe.

În 2018 a fost numit secretar general de stat la Ministerul Finanțelor, iar din decembrie 2018 și până în iunie 2019 a fost ministru al Finanțelor în Guvernul condus de Pavel Filip. Perioada de aflare a lui Chicu la Ministerul Finanțelor a coincis cu o serie de reforme criticate intens atât de opoziție, cât și de partenerii externi: de la amnistia fiscală, rezultatele căreia au fost departe de așteptări, la o serie de măsuri de relaxare fiscală. După fuga lui Vladimir Plahotniuc și instalarea Guvernului condus de Maia Sandu, Ion Chicu a devenit consilier al lui Igor Dodon, remarcându-se prin criticile dure la adresa politicilor și măsurilor luate în domeniul fiscal.

Potrivit declarației de avere, Ion Chicu a avut în 2017 venituri de 59 mii 234 de dolari primiți de la Banca Mondială, dar și 67 mii 116 lei de la Universitatea de Medicină, unde a fost președinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică. A mai declarat trei terenuri agricole evaluate la 259 mii de lei, o vilă estimată la 776.690 de lei și două automobile valoarea acestora fiind de 350 de mii lei. Ion Chicu este cofondatorul firmei „Adamin SRL” și deținătorul a 25 la sută cota parte a acesteia, specializată în comerț și producere și a cărei valoare de cumpărare este 1.350 de lei. Ion Chicu are un împrumut la bancă în valoare de 100 de mii de lei, pe care l-a luat în anul 2018. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie