Conaționalii noștri, stabiliți în Franța, au trimis acasă câteva sute de rucsacuri pline cu de toate
Social 1 septembrie 2022, 11:25 | 2982

Începutul noului an școlar este o bucurie pentru copii, dar o mare bătaie de cap pentru părinți. În condițiile aprofundării crizei, pentru multe familii din Moldova, un simplu ghiozdan e deseori prea scump, nemaivorbind de rechizite școlare, cărți și uniformă. Ca să-i scutească măcar de o parte din griji, conaționalii noștri, stabiliți în Franța, au trimis acasă câteva sute de rucsacuri pline cu de toate.

În acest an, Veronica va merge în clasa întâi. Ceea ce ar trebui să fie mai mult o bucurie, e o adevărată provocare pentru întreaga familie, în care cresc cinci copii. Mama Veronicăi așterne pe pat uniforma școlară a fetei: două cămăși și două fuste. Femeia spune cu modestie că, iată, și-a pregătit fiica de școală.

VERONICA, mama copiilor: "Așa, să aibă pentru schimb. Îmi pare că suntem pregătiți pentru școală."

În total, în familie sunt trei școlari. Tatăl copiilor nu lucrează. Casa nu le aparține, iar părinții plătesc chiria. Trăiesc practic doar din indemnizația pe care o primesc pentru copii.

VERONICA, mama copiilor: "Ne mai ducem pe la lucru. -Cu ziua lucrați? -Cam așa. -Nu aveți un loc de muncă stabil? -Nu, m-am înregistrat ca șomer. Primim ajutorul social de la primărie și atât."

Ignat, fratele mai mare, va merge în clasa a 7-a.

Pentru a-i sprijini, voluntarii Asociației Obștești „Help” le-au adus ghiozdane școlarilor. Bucuroși, copiii imediat au căutat să vadă ce e înăuntru.

În timp ce copiii erau ocupați cu despachetarea cadourilor, mama lor suspină: se apropie o iarnă grea, iar casa nu arată bine.

VERONICA, mama copiilor: "Cam e greu cu reparația. Ferestrele trebuie schimbate și ușile..."

O altă familie - aceleași griji. Copiii le-au sărit în întâmpinare voluntarilor imediat ce aceștia au trecut de poartă.

Sunt nerăbdători să învețe, iar asta îi bucură pe părinți.

În ceea ce privește partea financiară... adulții doar strâng din umeri.

FIMA, mama copiilor: "Așa e situația grea. Cu timpul o să o facem. Până când, trăim așa cum este."

În fața primăriei din satul Dubăsarii Vechi, voluntarii au distribuit ghiozdane și ciuboțele de iarnă. Impresionați de cadou, picii au mers acasă încălțați în cizme.

Ghiozdanele pline cu rechizite școlare, jocuri și alte lucruri utile vor ajunge la peste 200 de copii din toate raioanele Republicii Moldova. Aceștia au fost aleși în baza listelor întocmite de asistenții sociali. Darurile au fost cumpărate și adunate cu grijă de către diaspora din Franța.

OLESEA AGAPI, voluntară AO „Help”: "În Franța a fost organizat un picnic cu bunătăți ca la noi acasă, cu plăcinte. Diaspora noastră a donat sume bănești și chiar ghiozdane către alte familii, trimise către Republica Moldova."

Campania „Ghiozdanul Călător” este organizată anual de către Asociația Obștească „Help”, fondată de moldoveanca Viorica Țîmbălari, stabilită la Paris. Aceasta are drept scop asigurarea dreptului la educație pentru fiecare copil.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie