Statul achită anual câte o mie de dolari pentru educarea unui elev, în timp ce în alte țări suma este de zece ori mai mare
Social 23 septembrie 2022, 19:59 | 6010

Educarea unui elev costă aproximativ 1000 de dolari. În alte țări, cifra este de zece ori mai mare. Sistemul nostru de învățământ este sufocat de un ghem enorm de probleme. Materii inutile, corupție, indiferență, salarii și bugete de nimic... Cum se face educația în Republica Moldova aflați din interviul realizat de Diana Popa cu Natalia Grîu, expertă în acest domeniu. Sâmbăta, de la ora 19:00, la Jurnalul Săptămânii!

DIANA POPA, jurnalist: "Statul economisește pe copii?"

NATALIA GRÎU, expert în educație: "Pentru comparație, un copil în Republica Moldova costă statul 15-16 mii de lei. O mie de dolari anual. Un copil din țările OECD, în mod obișnuit, pentru el statul cheltuie zece mii. E un cântar de zece ori mai puternic. Sunt de zece ori mai multe oportunități. Asta înseamnă investiții în infrastructura școlii, în materiale didactice, digitalizare."

Natalia Grîu consideră că trebuie întreprinși mai mulți pași pentru a moderniza și eficientiza sistemul de învățământ din Republica Moldova: mai multe obiecte de studiu ar trebui integrate și simplificate; statul ar trebui să ia sub control propriu editarea manualelor ca acestea să devină mai calitative; iar cadrele didactice ar trebui remunerate, dar și sprijinite corespunzător. Problema cea mai mare este că bugetele oferite școlilor abia de ajung pe salarii și menținerea instituțiilor.

NATALIA GRÎU, expert în educație: "Din momentul în care tot mai săraci și săraci devenim, managerii se văd nevoiți să gestioneze bugetele pe principiile necesității lor primare. Din datele pe care le știam anterior, în progresie geometrică, în jur de 70% din buget, care se ducea pe salarizare, unele școli ajung și la 90%. Asta e catastrofal."

Despre calitatea educației vorbim la acest sfârșit de săptămână, dar și în fiecare sâmbătă, în cadrul campaniei „Moldova, hai la școală!”. Vrem să știm de ce statul economisește pe copii. De ce elevii învață pentru note, nu pentru cunoștințe. Suntem săraci pentru că nu învățăm, sau nu învățăm pentru că suntem săraci? Prima ediție o puteți urmări mâine, la ora 19:00, la Jurnalul Săptămânii.

Opinia ta contează. Comentează!