Deputații au modificat Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate
Politic 17 decembrie 2020, 20:01 | 1932

Deputații au modificat ieri Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate. Potrivit noului text, procesul de control al averii și al intereselor personale va putea fi efectuat într-un an, după încetarea sau expirarea mandatului, a funcției publice ori de demnitate publică. Aceste modificări vor compromite misiunea Autorității Naționale de Integritate, a reacționat instituția respectivă. Consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ion Guzun, speră că Înalta Curte va respinge modificările operate de majoritatea parlamentară.

ION GUZUN, consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice în Moldova: "ANI nu va putea să investigheze corect, sub toate aspectele averea și conflictele de interese și alte aspecte necesare ale celor care sunt la moment sub investigare, dar eu sper foarte mult că Curtea Constituțională, în cazul în care va fi sesizată, va declara aceste prevederi ca fiind neconstituționale. Eu sunt sigur că partenerii de dezvoltare o să reacționeze, iar această lege cu privire la ANI și averi va fi unul dintre punctele cheie pentru care Republica Moldova va fi taxată."

Autoritatea Națională de Integritate a emis un comunicat, în care precizează că, săptămâna trecută, a dat aviz negativ acestui proiect, semnalând consecințele defavorabile și efectele nedorite asupra dosarelor de control aflate în derulare la ANI. Este vorba inclusiv de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor, în cazul în care acest proiect va fi adoptat în versiunea propusă.

COMUNICATUL AUTORITĂȚII NAȚIONALE DE INTEGRITATE: "Constatăm cu regret că atenționările Autorității față de acest proiect de lege nu au fost luate în considerație, iar modificările propuse vor conduce la blocarea activității inspectorilor de integritate, prin reducerea semnificativă a instrumentelor anticorupție de care dispun și la imposibilitatea realizării pe deplin a misiunii Autorității."

Se arată în comunicatul Autorității Naționale de Integritate. Proiectul de modificare a legii a fost elaborat de un grup de deputați PSRM, considerând că inspectorii ANI îi urmăresc doar pe membrii PSRM. Printre dosarele privind controlul averii, considerate de interes public major, este și cel al lui Igor Dodon, care a anunțat că intenționează să revină în fruntea Partidului Socialiștilor, după ce a pierdut alegerile pentru funcția de președinte. Controlul a început în luna februarie curent și nu a fost, deocamdată, încheiat.

Opinia ta contează. Comentează!