Proiect privind votarea în două zile
Politic 22 mai 2020, 17:24 | 1219

Alegerile prezidențiale din data de 1 noiembrie, dar și alte scrutine, ar putea fi organizate timp de două zile, sâmbătă și duminică, pentru a reduce riscurile de infectare cu noul tip de coronavirus. Fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr a inițiat un proiect de modificare a Codului Electoral, astfel încât și cetățenii din diasporă și cei de acasă să poată vota timp de două zile consecutiv, pentru a evita formarea cozilor și pentru diminua riscului contaminării.

Autorii inițiativei notează că, potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneția, în ultimul an dinaintea alegerilor nu pot fi efectuate modicări îm legislația electorală în sensul înăspririi normelor, însă îmbunătățirea Codului Electoral este permisă.

Dinu Plângău a declarat că proiectul de lege mai prevede o modificare a Codului Electoral, astfel încât transportarea organizată a alegătorilor să fie considerată o formă de corupere și, prin urmare, să devină ilegală. Cei doi deputați au spus că proiectul lor este un prim demers către normalitate, iar ulterior vor veni și cu inițiativa introducerii votului electonic, lucru care ar urma să reducă simțitor corupția electorală. 

Opinia ta contează. Comentează!