Replicile tăioase și acuzațiile grave au fost la ordinea zilei în ședința plenară a Parlamentului
Politic 28 aprilie 2023, 15:39 | 1014

Replicile tăioase și acuzațiile grave au fost la ordinea zilei în ședința plenară a Parlamentului. Votarea în prima lectură a proiectului de lege, prin care sunt denunțate acordurile privind crearea și activitatea Teleradiocompaniei Interstatale „Mir”, a stârnit nemulțumirea opoziției. Deputații puterii i-au acuzat pe legislatorii socialiști și comuniști de trădare de patrie. Proiectul de lege a fost aprobat cu 55 de voturi ale deputaților PAS. Împotrivă au fost 18 legislatori din fracțiunea BCS.

VASILE BOLEA, deputat BCS: "Eu înțeleg că noi putem să ne debarasăm de orice vreți și mulți cetățeni pledează pentru lichidarea statului, e vorba despre unioniști, dar ce propunem în loc?

ARTUR MIJA, secretar general al Guvernului: "În acest moment aceste televiziuni nu translează, conform dispoziției CSE. „Mir” nu funcționează, dar statul trebuie să achite, în continuare, anual, 2,6 milioane de lei. Dacă întrebați unde trebuie să se promoveze Republica Moldova - în țările în care Moldova este apreciată, în care exportatorii noștri pot să conlucreze în condiții apolitice."

Deputatul PAS Dan Perciun i-a acuzat pe legislatorii opoziției de trădare pentru că aceștia au încercat să justifice necesitatea Teleradiocompaniei „MIR” în spațiul audiovizual din țara noastră.

DAN PERCIUN, deputat PAS: "Dacă voi considerați că o televiziune, care își are majoritatea staff-ului pe teritoriul unui stat unde există cenzură absolută pe asemenea subiecte, poate avea o politică editorială imparțială, sunteți ori proști, ori ipocriți, ori efectiv niște trădători. Și care intervin astăzi aici cu niște încercări de a justifica menținerea acestei televiziuni sunt o rușine absolută, pentru că sunt niște valori - este alb și negru."

GRIGORE NOVAC, deputat BCS: "Noi, domnule președinte, am votat recent legea cu privire la sănătatea mintală și dacă cineva aici a uitat să-și ia pastilele și are așa ieșiri neinspirate aici, luați și le împărțiți și asigurați buna desfășurare a Parlamentului."

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Domnul deputat, condiția mintală a deputaților nu este responsabilitatea mea. Dacă aveți o întrebare la autor, poate vă ocupați de asta la fracțiune."

În prezent, posturile de televiziune comune pentru spațiul CSI - „Mir TV” și „Mir 24” nu dețin licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu sunt furnizori de servicii media în Republica Moldova. De asemenea, recent, autoritățile de la Chișinău au refuzat să finanțeze acest post de televiziune. În perioada anilor 2000-2022, din bugetul de stat, către Reprezentanța din Republica Moldova a Teleradiocompaniei Interstatale „MIR” au fost achitate mijloace financiare în sumă de peste 40 de milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!