Chişinăul găzduiește pentru a patra oară Expoziţia Internaţională World Press Photo, ediţia 2020
Monden 18 noiembrie 2020, 19:57 | 1755

Chişinăul găzduiește pentru a patra oară Expoziţia Internaţională World Press Photo, ediţia 2020. În competiţie participă fotografi profesionişti, fotoreporteri şi fotografi documentarişti. Cea mai importantă competiţie la nivel mondial a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Regatului Ţărilor de Jos.

Concursul anual de fotografie premiază artiști din întreaga lume pentru cele mai bune imagini, care au contribuit la dezvoltarea jurnalismului vizual în ultimul an.

FLORIS VAN EIJK, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova: "Istorii reale care nu sunt manipulate sau editate. Aceste istorii ne fac să înțelegem complexitatea provocărilor cu care se confruntă această lume. Expoziția reprezintă o celebrare a libertății presei, a unor istorii care nu au fost ascunse sunt texte părtinitoare sau autocenzura editorială."

NADIN GOGU, directorul Centrul pentru Jurnalism Independent: "Fotografia trebuie să aibă putere de șoc, putere emoțională sau emotivă, să transmită mesaje, să aibă conținut, iar mesajele să trezească la oameni reacții. Eu cred că ceea ce vedem noi astăzi la această expoziție pe care o inaugurăm e anume despre emoție, șoc pe alocuri, despre mesaje."

Fotografii sunt cei mai informați cercetători, afirmă Nicolae Pojoga, care știe domeniul. Lucrările lui fotografice sunt puncte de orientare pentru începători.

NICOLAE POJOGA, fotojurnalist: "Eu personal nu pot să mă consider fotograf artistic cu atât mai mult, am muncit foarte mult și cu anumite succese în documentare. Cred însă că în urmă rămân niște imagini, din aceste cifre enorme, rămân niște imagini pe care le numim iconice."

Expoziţia anuală internaţională World Press Photo este itinerantă în întreaga lume. Aceasta este montată în aproape 100 de spaţii din circa 45 de ţări şi este vizitată de peste patru milioane de persoane la fiecare ediţie. Înainte de a ajunge la Chişinău, expoziţia a fost organizată la Amsterdam, Mexico City, Seville, Valencia sau Dortmund.

EUGEN SAVA, directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei: "Este o statistică impresionantă faptul că la Chișinău au venit 24 de țări din toată lumea ca să prezinte arta care este într-adevăr, o să vedeți și dvs, sunt niște fotografii excepțional de talentate."

Publicul larg este invitat să descopere istoriile din spatele fotografiilor declarate învingătoare la Muzeul Naţional de Istorie până pe 9 decembrie 2020.

Opinia ta contează. Comentează!