În cadrul intervenției sale în plenul reuniunii, Bogdan Aurescu a subliniat că menținerea relevanței OSCE este necesară pentru a răspunde cu eficiență provocărilor tot mai sporite de securitate din Europa.

„De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru continuarea dinamicii pozitive înregistrate în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, care să conducă la o reglementare durabilă, pașnică și cuprinzătoare în format 5+2, fără a afecta perspectivele europene ale Republicii Moldova. Demnitarul român a reiterat importanța retragerii trupelor și muniției străine de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu normele dreptului internațional și angajamentele anterior asumate în cadrul OSCE”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la București.

Pentru sporirea predictibilității și transparenței militare a OSCE, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța prezervării și implementării depline și stricte a angajamentelor asumate de statele participante prin instrumentele din sfera politico-militară a Organizației. În acest sens, a pledat pentru inițierea unui proces de modernizare substanțială și cuprinzătoare a Documentului de la Viena din 2011, care reglementează măsuri de creștere a încrederii în domeniul militar.

Amintim că Bogdan Aurescu a avut la Bratislava o întrevedere cu ministrul de Externe de la Chișinău, Aureliu Ciocoi.

Cu această ocazie, șeful diplomației române a atras atenția, cu fermitate, asupra problemelor generate de schimbarea de guvernare de la Chișinău, determinată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, într-un moment esențial pentru reforma justiției în Republica Moldova, schimbare contrară intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.