Comisia Vetting are probleme cu obținerea informațiilor despre candidații pentru funcții la CSJ și CSM
Justiţie 22 martie 2024, 15:48 | 312

Comisia Vetting are probleme cu obținerea informațiilor despre candidații pentru funcția de judecător la CSJ și membru al CSM. Despre acest lucru a mărturisit aseară, la postul nostru de televiziune, președintele Comisiei, Scott Bales. Deseori, încercările de a afla mai multă informație necesară sunt sortite eșecului, a precizat expertul.

SCOTT BALES, președintele Comisiei Vetting: "Noi avem o colaborarea bună cu diverși actori ai Guvernului, de unde încercăm să obținem informații. Uneori ne confruntăm cu dificultăți în acest sens. De exemplu, avem nevoie de informații de la Inspectoratul Poliției de Frontieră, privind intrările și ieșirile din Republica Moldova. Ei ne spun: „Cu baza noastră de date ceva s-a întâmplat și nu găsim informații”, chiar dacă avem nevoie de acea informație și o cerem de la autoritate pentru evaluarea noastră, ni se spune: „avem probleme cu sistemul informațional”."

„Informațiile statistice privind traversările frontierei de stat sunt publicate în fiecare dimineață”, afirmă Inspectoratul General al Poliției de Frontieră într-un răspuns la solicitarea noastră de a comenta afirmațiile președintelui Comisiei Vetting.

COMENTARIUL POLIȚIEI DE FRONTIERĂ: "Astfel, nu sunt probleme cu sistemul informațional. Evident, declarațiile nu corespund adevărului. Solicitarea informațiilor privind traversările de către o persoană se fac doar în scris și tot așa solicitanții primesc răspuns."

În alt context, vicepreședintele Comisiei Vetting, Andrei Bivol, a fost rugat să comenteze decizia Procuraturii Anticorupție de a-l păstra în funcție pe procurorul șef adjunct interimar, Vasile Plevan, care a picat pre-vettingul.

ANDREI BIVOL, vicepreședintele Comisiei Vetting: "Este o întrebare care probabil poate destitui un procuror și înțeleg eu că, conform regulilor care sunt în vigoare, procurorul-șef anticorupție nu poate destitui. Este o procedură pe care CSP trebuie să destituie."

Invitații la Cabinetul din umbră au abordat și problema cea mai acută - corupția în justiție. „Corupția sărăcește statul”, a accentuat membrul Comisiei Vetting, Lavly Perling.

LAVLY PERLING, membru al Comisiei Vetting din Moldova: "Avem nevoie de trei lucruri: voință politică, legi eficiente și luptători motivați. Aceste elemente trebuie să fie împreună, nu separate. Dacă avem toate aceste trei condiții întrunite, lupta împotriva corupției va da succes. Corupția este un lucru rău pentru că asta face un stat să fie slab și ca oamenii să trăiască în sărăcie. Iată de ce trebuie să luptăm cu corupția."

Moderatorul emisiunii s-a interesat de salariile, pe care le primesc membrii Comisiei Vetting. Cei vizați spun că un membru național al Comisiei Vetting ridică lunar 60 de mii de lei. Salariile membrilor internaționali sunt confidențiale și nu sunt achitate din bugetul Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!