Ceban: Prețul final pentru gaz ar putea crește de la 4,3 lei pentru un metru cub până la 6 lei
Economic 17 septembrie 2021, 20:04 | 3463

Tariful la gazele naturale pentru consumatori ar putea să crească de la 4 lei și 30 de bani, la 6 lei pentru un metru cub, afirmă directorul Moldovagaz, Vadim Ceban. El spune că va expedia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a tarifului la gaz, cu circa 35%. De partea cealaltă, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, dă asigurări că scumpirile pentru consumatorii finali nu vor fi semnificative, iar Guvernul ar urma să compenseze o parte din cheltuieli pentru familiile nevoiașe.

Informațiile despre scumpirea inevitabilă a tarifelor la gazele naturale au apărut mai întâi în presa rusă, care ieri a citat un așa-zis comunicat al Serviciului de presă al întreprinderii Moldovagaz de la Chișinău. O serie de publicații de la Moscova au legat problema negocierii unui nou contract cu Gazprom de cea a scumpirii gazelor de evoluțiile politice de la Chișinău. Aceleași agenții de presă au scris că tarifele pentru consumatorii din Republica Moldova ar urma să se majoreze cu 35%.

Moldovagaz nu a publicat însă niciun comunicat la acest subiect nici ieri, nici azi. La Serviciul de presă al întreprinderii nu ne-a răspuns nimeni la apel. Nici la solicitarea de informații expediată la adresa de e-mail a Moldovagaz nu am primit vreun răspuns. Totuși, întreprinderea a recunoscut pentru unele publicații de la Chișinău că va solicita de la ANRE o majorare a tarifului, cu circa 35%, iar directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus azi că dacă Agenția va accepta solicitarea, tariful pentru consumatorii casnici ar urma să crească cu 1 leu și 70 de bani.

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că ”livrarea de gaze nu trebuie să fie un subiect politic, ci unul bazat pe relaţii comerciale între două companii - Moldovagaz, pe de o parte, şi Gazprom de cealaltă parte.

ANDREI SPÎNU, Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: "Vom continua aceste discuții. Ne gândim și la un program de suport pentru cetățenii pentru perioada rece a anului. Astfel, chiar dacă vom ajunge la o creștere în perioada următoare, o să venim și cu un ajutor din partea Guvernului ca cetățenii cei mai vulnerabili la această creștere să nu fie afectați foarte puternic."

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat azi că întreprinderea a solicitat Gazprom-ului prelungirea pentru trei ani a contractului actual de livrare a gazelor, care expiră pe 30 septembrie. Asta, pentru că ar fi avantajos pentru Republica Moldova. De notat că, în ultimele săptămâni, prețul gazelor naturale pe piețele internaționale cresc într-un ritm galopant, ajungând la costuri record de aproape 1000 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Opinia ta contează. Comentează!