Zeci de persoane au fost arestate ieri în Franța, în timpul manifestaților de 1 Mai la Paris și Lyon
Externe 2 mai 2024, 20:07 | 184

Zeci de persoane au fost arestate ieri în Franța, în timpul manifestațiilor de 1 Mai la Paris și Lyon. Mai multe grupuri de anarhiști au încercat să deturneze marșul pașnic, la care participă mii de membri ai sindicatelor. Unii protestatari au spart vitrine și magazine, iar forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene, scrie AFP.

Aproximativ 12.000 de polițiști și jandarmi au fost desfășurați în întreaga țară, inclusiv 5.000 în Paris, transmite Digi24.ro.

Principalele două sindicate din Franța au organizat mitinguri de 1 Mai în mai multe orașe, inclusiv la Paris, sub sloganuri pentru promovarea păcii și împotriva austerității, dar și pentru un apel la o „Europă mai protectivă cu lucrătorii”, relatează RFI. La proteste au participat însă și pro-palestinieni și critici ai Jocurilor Olimpice, dar și fermierii nemulțumiți de normele de mediu. Potrivit unei surse din poliție, printre cele 4.500 de manifestanți de la Paris au fost și câteva sute de radicali, notează AFP.

La Lyon, 22 de persoane au fost arestate și doi ofițeri de poliție au fost răniți după ce indivizi cu cagule au atacat o bancă. Violențe similare au avut loc și în orașul Nantes din vestul țării. La Paris, 25 de persoane au fost arestate înainte ca parada să pornească.

Manifestaţii de amploare au fost la Marsilia, Nisa, Strasbourg şi Clermont-Ferrand. La Marsilia, manifestanţi au agitat numeroase steaguri palestiniene, potrivit unor imagini difuzate de BFMTV.

Opinia ta contează. Comentează!