Cresc vânzările de apartamente
Economic 9 aprilie 2020, 15:19 | 1242

În ciuda pandemiei, piața imobiliară se dezvoltă constant. În primul trimestru al anului curent, vânzările au fost cu 60 la sută mai mari decât în perioada similară a anului trecut. Un studiu al Agenției Serviciilor Publice arată că tranzacțiile pe piața imobiliară sunt în creștere. Economistul Veaceslav Ioniță afirmă că s-a trecut pentru prima dată de 30 de mii de apartamente anual. Cele mai multe sunt în orașul Chișinău.

VEACESLAV IONIȚĂ, economist IDIS Viitorul

Spre comparație: timp de zece ani de zile, vânzarea medie era undeva 14-15 mii de apartamente. Acum avem o dublare. Totodată, avem o tendință de scădere puțină a creditelor ipotecare. Piața crește cu mult mai rapid decât băncile. Băncile nu reușesc după piață. Dar chiar și așa, în prezent, portofoliul lor pentru industria construcțiilor a atins recordul istoric. 18 procente din toate creditele oferite de bănci, degrabă ajungem la 20 la sută, sunt oferite celor din construcții. Așa ceva nu a fost niciodată.

Dar nu se știe ce se va întâmpla după această perioadă de criză, a precizat expertul.

VEACESLAV IONIȚĂ, economist IDIS Viitorul

Piața este din ce în ce mai concentrată, când aproape 80 la sută din toate apartamentele se vând în municipiul Chișinău. De fapt, piața imobiliară în afara municipiului Chișinău practic nici nu există. Cumva este clar și de ce. Avem două tipuri de migrație. Migrație internă, avem și externă, dar internă cel mai mult.

Potrivit economistului, sunt trei factori de bază care mișcă piața imobiliară.

VEACESLAV IONIȚĂ, economist IDIS Viitorul

Primul factor este migrația internă, ori populația municipiului Chișinău crește continuu pe baza populației din sate care vine în municipiul Chișinău. Al doilea factor de bază, este schimbarea comportamentului cetățenilor. La noi în RM oamenii se căsătoresc mai târziu acum, preferă să trăiască singuri, nu cu părinții și avem foarte multe familii de o persoană sau 2 persoane. Și al treilea factor, accesibilitatea, care se măsoară printr-un indicator foarte simplu. Dacă înainte îți trebuia 35 de ani să lucrezi pentru un apartament de 70 de metri pătrați, în prezent acest indicator pentru prima dată în istoria RM a scăzut sub 8 ani.

Potrivit experților, un apartament de 70 de metri pătrați în municipiul Chișinău costă acum în medie 36,2 mii euro. 

Opinia ta contează. Comentează!