Emmanuel Macron a acuzat Rusia că a provocat o întoarcere la epoca imperialismelor prin invadarea Ucrainei
Externe 21 septembrie 2022, 19:51 | 696

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat marţi Rusia că a provocat o întoarcere la epoca imperialismelor prin invadarea Ucrainei. "Lumea asistă din 24 februarie la o întoarcere la epoca coloniilor. Franţa refuză acest lucru şi va căuta cu obstinaţie pacea", a subliniat preşedintele Macron de la tribuna ONU.

EMMANUEL MACRON: "Cei care astăzi tac slujesc, fără să vrea, sau în secret cu o anumită complicitate, cauza unui nou imperialism, a unui cinism contemporan care dezintegrează ordinea noastră internaţională fără de care pacea nu este posibilă."

Preşedintele francez urmăreşte să demonteze ideea că războiul din Ucraina este un conflict regional, rezultat al opoziţiei dintre Occident şi Rusia, care nu priveşte restul lumii. Drept urmare, multe ţări din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu, refuză să condamne Moscova. "Imperialismul contemporan nu este european sau occidental şi ia forma unei invazii teritoriale susţinute de un război hibrid globalizat, care foloseşte preţul energiei, securitatea alimentară, siguranţa nucleară, accesul la informaţie şi circulaţia populaţiei ca arme de diviziune şi distrugere", a denunţat Emmanuel Macron.

Liderul de la Paris i-a îndemnat pe liderii mondiali să respingă "noua ordine" a divizării, pe care Rusia "imperialistă" încearcă să o impună odată cu războiul din Ucraina. Pe termen lung, Macron avertizează că această "încercare de împărţire a lumii accentuează tensiunea dintre Statele Unite şi China", în special în zona indo-pacifică, una dintre priorităţile strategice ale Franţei.

Într-o pledoarie uneori aprinsă, în contrast cu tonul calm al discursurilor de la Adunarea Generală a ONU, preşedintele francez a cerut inventarea unei "noi cooperări" pentru a face faţă provocărilor, cu care se confruntă lumea, de la conflicte la schimbările climatice şi pandemii."Situaţia planetei noastre ne sporeşte exigenţele", a declarat el, exprimând-şi dorinţa unui impuls colectiv pentru "a construi un nou contract între nord şi sud". A estimat, de asemenea, că acest imperativ a devenit şi mai urgent după războiul din Ucraina iniţiat de Rusia. "Avem toţi un rol în a-l opri, pentru că îi plătim toţi preţul", a spus Macron.

Invazia rusă în Ucraina se află în centrul acestei săptămâni diplomatice la nivel înalt în cadrul Adunării Generale a ONU. Joi, subiectul se va afla pe agenda reuniunii Consiliului de Securitate, la nivel de miniştri de externe, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!