Fostul deputat de opoziție din stânga Nistrului, Oleg Horjan, a fost eliberat, după ce a stat patru ani în detenție
Politic 7 decembrie 2022, 17:34 | 373

Fostul deputat de opoziție din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, a fost eliberat ieri din detenția ilegală, după ce a stat patru ani în penitenciarul din Hlinaia. Horjan, liderul comuniștilor din stânga Nistrului a fost condamnat în noiembrie 2018 la patru ani și şase luni de închisoare pentru că a organizat la Tiraspol un protest anti regim. Autoritățile de la Chișinău salută eliberarea lui Horjan.

Reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare anunță într-un comunicat că subiectul a fost abordat frecvent în cadrul negocierilor și a discuțiilor grupurilor de lucru pentru drepturile omului. ”Libertatea de opinie e un drept, pe care îl au toți cetățenii, inclusiv Oleg Horjan, și alții, care continuă să fie deținuți ilegal pentru „delict de opinie”, precizează instituția citată.

COMENTARIUL BIROULUI POLITICI DE REINTEGRARE: "Biroul își reafirmă determinarea de a interveni cu toate formele de asistență posibile pentru a obține eliberarea din detenția ilegală a tuturor persoanelor, care mai rămân acolo, fie pentru că au pledat pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, fie au condamnat agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, fie au exprimat alte opinii ce intră în contradicție cu poziția factorilor de decizie de la Tiraspol."

Pe 23 iunie 2020, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a constatat că Oleg Horjan s-a aflat ilegal în detenție și că a fos condamnat de către instanțe neconstituționale. Toate materialele cauzei urmau să fie îndreptate Procuraturii Generale, ca să fie întreprinse măsuri pentru eliberarea acestuia, dar nu a urmat o acțiune corespunzătoare.

În luna noiembrie 2018, Oleg Horjan a fost condamnat de regimul de la Tiraspol pentru „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”. Potrivit anchetei, Horjan ar fi smuls epoleții unui milițian și l-a lovit, iar pe șeful miliției, Ruslan Mova, l-a numit ”general de rahat”.

Opinia ta contează. Comentează!