Fostul vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, magistratul Oleg Sternioală, a obținut câștig de cauză în dosarul contra CSM
Justiţie 24 ianuarie 2024, 19:57 | 3375

Fostului vicepreședintele al Curții Supreme de Justiție, magistratul Oleg Sternioală, a obținut câștig de cauză în dosarul în care a cerut anularea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost dat acordul ca acesta să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită. Decizia a fost luată de completul de judecători de la Curtea de Apel, formată din magistrații Veronica Negru, Ina Dutca și Ecaterina Palanciuc. Hotărârea este cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni.

Procesul de judecată în care Oleg Sternioală se confruntă cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii durează de trei ani. Mai exact, în noiembrie 2019, CSM și-a dat acordul ca Sternioală să fie cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Procurorii spuneau că judecătorul și-a procurat imobilul în care locuia cu familia, având o procură de la tatăl său, decedat între timp, iar banii folosiți în acea tranzacție ar proveni din surse ilegale. Totodată, conform acuzatorilor, familia Sternioală a raportat venituri oficiale în valoare de 7, 0 8 milioane de lei, dar, concomitent, a achiziționat mai multe bunuri de lux, valoarea estimativă a cărora depășește suma de 13,8 milioane de lei. În trei ani, dosarul a fost plimbat prin instanțe, iar luni, 22 ianuarie completul de judecată de la Curtea de apel Chișinău i-a dat dreptate fostului magistrat, Oleg Sternioală.

DECIZIA CURȚII DE APEL CHIȘINĂU: "Se anulează hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la sesizarea Procuraturii Generale, referitor la eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală de percheziționare, de aducere silită, de reținere și de arestare în privința judecătorului Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, precum și suspendarea din funcția de judecător și din funcția de vicepreședinte al Colegiului Civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ."

Oleg Sternioală nu a răspuns la apelurile telefonice pentru o reacție. Avocatul acestuia, Alexandru Tabarcea a declarat că nu are acordul clientului său să se expună referitor la acest subiect.

ALEXANDRU TABARCEA, avocat: "La acest capitol nu vă pot oferi detalii, dar, da, sunt în continuare avocatul dumnealui, dar anumite detalii din cauză nu pot să dau. Nu pot să decid eu dacă dumnealui va reveni sau nu. De asta vă comunic că nu sunt împuternicit de a explica care sunt următorii pași."

La începutul lunii decembrie 2019, Oleg Sernioală a depus cerere de demisie, care a fost acceptată de Consiliul Superior al Magistraturii. Pe 12 ianuarie, 2020, procurorii au descins cu percheziții în gospodăria fostului magistrat, pentru a-i evalua bunurile. Acesta a deschis singur porțile, după ce a văzut echipa de intervenție pregătită să pătrundă forțat în gospodăria sa. Cu o zi înainte, Sternioală nu le-a permis însă oamenilor legii accesul în curtea sa. Oleg Sternioală pledează nevinovat și a spus că procesul penal și învinuirile Procuraturii Anticorupție au avut drept scop înlăturarea sa din sistemul judecătoresc.

Opinia ta contează. Comentează!